mamaplus

Zeci de persoane, inclusiv copii, s-au infectat cu salmonella după ce au consumat ouă de ciocolată

-
//
04.04.2022

Aproximativ 57 de persoane din Marea Britanie, majoritatea copii mici, au fost infectate cu salmonella într-un focar asociat cu ouăle de ciocolată Kinder Surprise, potrivit Sky News. Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a declarat că produsele au fost retrase din cauza unei “legături potențiale cu un focar de salmonella” în care au fost descoperite 57 de cazuri, dintre care puțin peste trei sferturi sunt copii cu vârsta de până la cinci ani.

Ferrero, care deține brandul Kinder, a rechemat loturile de ouă individuale de 20g și pe cele care vin în pachete de trei, cu o dată de valabilitate cuprinsă între 11 iulie 2022 și 7 octombrie 2022. Rechemarea vine cu câteva săptămâni înainte de Paște, când Ferrero ar fi sperat probabil la o creștere a vânzărilor.

Cazuri raportate în mai multe state din Europa

Confirmând retragerea, FSA a declarat: “Acest lucru este în legătură cu o posibilă legătură cu un focar de salmonella. Un număr de cazuri au fost înregistrate la copii mici. Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire ulterioară, consumatorii nu ar trebui să mănânce produsele enumerate în alerta de rechemare și ei/părinții sau tutorii copiilor ar trebui să urmeze sfaturile de risc din cadrul acesteia”.

Se pare că au fost înregistrate mai multe cazuri în Europa, inclusiv în Irlanda, Franța, Germania, Suedia și Olanda. Ouăle sunt fabricate în Belgia.

Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA), fosta Public Health England, a scris pe Twitter: “Ferrero a rechemat anumite loturi de ouă Kinder Surprise din cauza posibilei prezențe a salmonellei”.

“Dacă ați cumpărat produsul de mai jos, nu-l consumați”

De asemenea, agenția a încurajat persoanele care au cumpărat unul dintre produse să contacteze Ferrero pentru a obține o rambursare.

Simptomele date de bacteria salmonella

Legătura dintre cazurile raportate de intoxicație cu salmonella și ouăle Kinder a fost descoperită în urma unor investigații conduse de UKHSA, Public Health Scotland, Public Health Wales și Public Health Agency din Irlanda de Nord.

FSA a declarat că ouăle au fost produse în aceeași fabrică, dar nu se crede că alte produse Ferrero sunt afectate.

Bacteria Salmonella poate provoca intoxicații alimentare, iar simptomele includ, de obicei, diaree, crampe stomacale, greață, vărsături și febră.

Boala tinde să dispară după câteva zile, dar simptomele pot fi mai severe și pot duce la internarea în spital, în special la persoanele foarte tinere și la cele cu un sistem imunitar slăbit.