mamaplus

Zeci de persoane din Moldova, inclusiv copii, s-au intoxicat cu ciuperci în prima jumătate a acestui an

-
//
24.06.2021

În prima jumătate a acestui an, 53 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci. Nouă dintre acestea s-au dovedit a fi copii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și congelate pe parcursul anului 2020. Ciupercile erau culese sau achiziționate de la comercianți și preparate în condiții casnice.

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea și de durata perioadei de incubație, timpul scurs de la ingestie până la apariția semnelor specifice intoxicației.

Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi inițierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, amețeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiință, halucinații, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate.

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2020, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, 370 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, dintre care, 80 au fost copii cu vârste de până la 18 ani. Din nefericire, patru persoane au decedat.

Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate cu colectarea independentă de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor pe piețe spontane neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianții de pe traseelor, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentație în condiții casnice.