mamaplus

Vom avea sau nu lockdown în Moldova? Răspunsul ministrei interimare a Sănătății

-
//
11.03.2021

„Depinde de toți noi” dacă vom avea sau nu lockdown. Declarația aparține ministrei interimare a Sănătății, Tatiana Zatîc și a fost făcută în studioul Politica de la TV8, funcționara menționând că măsurile epidemiologice pot părea stranii, dar sunt recunoscute la nivel internațional.

Întrebată ce ar trebui să se întâmple pentru a avea lockdown, funcționara a punctat că „deja s-a întâmplat”. Ea a reiterat ideea că organele de administrație publică locală trebuie să ia măsuri în funcție de situația care se atestă în regiuni, însă a ezitat să spună clar dacă va fi sau nu introdusă o nouă stare de urgență.

„Noi suntem cei care decidem avem astăzi, continuăm să creștem în număr de cazuri sau oprim această pandemie. Este foarte important, poate par stranii recomandările noastre, dar sunt recunoscute la nivel internațional, foarte simple și ieftine: distanțare socială, spălatul pe mâni, purtatul măștii.

Deja ceea ce mai trebuia să se mai întâmple s-a întâmplat. Avem cazuri multe. Cazurile sunt foarte grave. Sunt raioane care au înregistrat un număr mai mare de infectări. De exemplu, Ocnița a avut o perioadă lungă număr mic de cazuri. Acum, practic Chișinăul este peste 1000 și ceva la 1000. de locuitori, Ocnița este 834 la 100.000 de locuitori. Respectiv, conform planului de răspuns, fiecare autoritate publică locală este în drept să intervină cu restricții.

În dependență de situația epidemiologică se va discuta și se va pregăti. Sunt obosiși medicii. Sunt obosiți, de fapt, și pacienții. Este dificil de spus când asta (n. red.: starea de urgență) se va întâmpla”, a conchis Zatîc.

Funcționara a precizat că problema a fost deja abordată și s-au adus mai multe argumente aduse la acest capitol. Anterior, și premierul interimar Aureliu Ciocoi anunța că în Republica Moldova ar putea fi introdus lockdown dacă situația epidemiologică se agravează.