Vom avea acces la medicamente calitative şi preţuri rezonabile

Vom avea acces la medicamente calitative şi preţuri rezonabile

-
//
06.10.2016

Guvernul a aprobat modificări şi completări la o decizie din anul 2014, menite să sporească accesul populației la medicamente calitative și la prețuri rezonabile.

Vom avea acces la medicamente calitative şi preţuri rezonabile

Premierul Pavel Filip a menționat în context că unul din obiectivele Planului de acțiuni pe care Guvernul l-a semnat în martie curent se referă la sporirea accesului pe piaţă a medicamentelor şi dispozitivelor medicale de calitate, sigure şi accesibile, prin crearea unor condiţii favorabile agenților economici, inclusiv prin diminuarea tarifelor achitate pentru serviciile prestate de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Filip a relevat că în această perioadă a fost stabilită o procedura simplificată de autorizare/reautorizare pentru medicamentele înregistrate în spaţiul economic european sau Elveţia, SUA, Canada, Japonia, Australia. În aceste cazuri, tarifele vor fi cu 25% mai mici decât cele anterioare.

Același lucru se va întâmpla și în cazul dispozitivelor medicale. Tarifele pentru înregistrarea şi reînregistrarea acestora vor fi diminuate la fel cu 25%.

De asemenea, executivul a decis crearea Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate în cadrul Ministerului de profil. Această structură urmează să excludă deficiențele în mecanismul de achiziționare a medicamentelor, a altor produse de uz medical și dispozitive medicale pentru necesitățile sistemului de sănătate, dar și fragmentarea funcțiilor între mai multe instituții.

Totodată,crearea unei instituții publice, cu funcții integrate în domeniul achiziției centralizate, va diminua riscurile existente și va deveni o pârghie eficientă pentru asigurarea ritmică a instituțiilor medicale cu medicamente de calitate, la un preț cât mai mic. Va fi asigurată și planificarea necesităților de medicamente, transparența procedurilor de achiziții, precum și monitorizarea executării contractelor de achiziții publice.

Sursa: ipn.md