mamaplus

Vești bune: Prețurile unor medicamente se vor reduce cu până la 50%

-
//
25.03.2022

Prețul mai multor medicamente esențiale, folosite frecvent de către cetățenii Republicii Moldova, se va reduce cu până la 50%. Asta arată datele statistice ale Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), după procedura de reexaminare a prețurilor din ultimele trei luni la aproximativ 1143 de medicamente. Acest lucru va avea un impact favorabil atât asupra societății, cât și bugetului de Stat, prin intermediul CNAM, susține Dragoș Guțu, director AMDM.

De asemenea, directorul AMDM susține că noile prețuri au fost aprobate datorită unui mecanism ce nu permite creșteri nejustificate a prețurilor.

”Aprobarea noilor prețuri se datorează unui mecanism clar, strict, de control al prețurilor la medicamente ce nu permite creșteri nejustificate. Mai exact, prețul fiecărui medicament este evaluat și aprobat de către AMDM, o dată pe an. Principiul de bază al acestei proceduri constă în compararea prețului medicamentului cu prețul din țările de referință”, menționează Dragoș Guțu.

Ajustarea prețurilor de producător la medicamente este una dintre prioritățile Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Astfel, în ultimele șase luni, instituția a reușit să revizuiască prețurile la mai mult de jumătate din medicamentele înregistrate în Republica Moldova. Tot în această perioadă, AMDM a depus efort pentru depistarea devierilor de la formula legală de calcul și înlăturarea acestora.

Urmare a examinării listei de prețuri aprobate în ultimele trei luni, se atestă o micșorare a prețurilor cu până la 51 % la 500 de medicamente din cele 1143 evaluate. Din categoria medicamentelor cu prețuri micșorate fac parte produse farmaceutice esențiale, compensate total/parțial, fiind utilizate pe scară largă de către pacienți.

AMDM precizează că impactul micșorării prețurilor la medicamentele evaluate în ultimele trei luni se va resimți treptat, deoarece stocurile la medicamentele cu prețuri precedente se epuizează în aproximativ trei luni. La fel, menționăm că o scădere de preț se va înregistra pe parcursul anului și în cazul produselor medicamentoase cu aceeași substanță activă.