mamaplus

Vecinii care fac lucrări de reparație în zilele de duminică ar putea fi amendați

-
//
13.01.2022

Lucrările de reconstrucție sau reparație, însoțite de zgomot, vor fi interzise în blocurile locative în zilele de duminică. Actualmente acestea sunt interzise pe parcursul săptămânii doar seara și noaptea, de la ora 18.00 până la ora 08.00. Noile prevederi se conțin într-un proiect de completare a Codului Contravențional avizat de Guvern.

„Aceste prevederi au drept scop responsabilizarea persoanelor la respectarea liniștii publice, respectarea dreptului la viața privată, cultivarea unui spirit de respect reciproc dintre vecinii blocurilor locative”, a subliniat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței de miercuri.

Proiectul de lege propune și ajustarea prevederilor legale în partea ce ține de posibilitatea achitării în jumătate a amenzii contravenționale. Astfel, amenda va fi înjumătățită dacă persoana o plătește în cel mult trei zile de la data aducerii la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale. Până acum termenul era de 72 de ore.

În condițiile în care în ultimii ani s-au intensificat procesele de degradare a solului fertil, inclusiv din cauza factorului uman, proiectul aprobat prevede completarea legii cu noi sancțiuni. Astfel, depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil a materialelor de construcție ori deșeuri ale industriei extractive se va pedepsi cu amendă de la 4000 la 7500 de lei aplicată persoanelor fizice și amendă de la 5000 la 15000 de lei pentru persoanele juridice.

Proiectul de lege urmează să fie expediat Parlamentului pentru examinare și aprobare.