Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România chiar de la finalul lunii februarie. Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor se află pe masa deputaților și odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017.
Proiectul de lege prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Actul legislativ mai menționează și despre sancționarea părinților care refuză să participe la acțiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacție adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranța copilului va fi atestată printr-un certificat.
Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.
Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.
Proiectul de lege prevede și obligativitățile pe care le au autoritățile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.
Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul dorește un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.