mamaplus

Vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani ar putea începe în Moldova

-
//
20.01.2022

Comitetul național de coordonare a imunizării examinează posibilitatea vaccinării copiilor de la cinci ani. Asta deoarece tulpina Omicron a provocat un val de infectări fără precedent printre copii. Totuşi, reprezentanții comitetului spun că pentru a începe imunizarea celor mai mici pacienți vor avea nevoie de seruri Pfizer speciale, care deocamdată nu se găsesc în țară. De cealaltă parte, imunizarea copiilor de la 12 ani bate pasul pe loc. În două luni s-au vaccinat puțin peste patru mii de copii.

„Noi sigur discutăm cu colegii dacă ar fi oportun să recomandăm vaccinarea copiilor de la această categorie de vârstă. Doar că sunt aici mai multe momente tehnice. În primul rând în țară nu avem dozele şi ambalajul necesar al acestei categorii de vârstă.”, a precizat Ninel Revenco, şef Comitetul național de coordonare a imunizări.

Experții suțin că rezultatele testelor au arătat că pentru copiii de la cinci ani este indicată o doză mai mică de vaccin, iar protecția împotriva noului coronavirus la această categorie de vârstă este de peste 90%. Specialiştii susțin că nu pot da startul acestei campanii, deoarece părinții nu se grăbesc să-şi vaccineze copiii de la 12 ani.

„Nu am atins acel nivel de vaccinare în grupul copiilor de la 12 ani.”, a declarat Ninel Revenco.

Datele ANSP arată că 4203 copii de la 12 ani au primit prima doză, iar 3350 au fost imunizați complet. Rata este sub aşteptările autorităților, care dau vina pe reticența părinților.

„Avem o statistică impresionantă la acest capitol, acuş facem un an şi avem femei vaccinate care au rămas însărcinate şi au născut. Este timpul să spulberăm şi acest mit.”, a menționat Inga Pasecinic, medic epidemiolog.

Cât priveşte administrarea dozei booster la copiii de la 12 ani, aceasta ar putea începe în vară, susține Ninel Revenco. Între timp, în România, vaccinarea copiilor de la cinci ani va începe la sfârşitul lunii.