mamaplus

Vacanța de vară, între oraș și sat: Cum profită copiii de timpul liber

-
//
28.06.2023

Elevii sunt în vacanță și profită din plin de clipele de relaxare după un an şcolar cu lecţii și emoţii. 

mamaplus

Unii copii merg în tabere și sunt implicați în activităţi educative, în timp ce alții aleg mediul mai rustic, de la țară, unde copilăria în forma ei ancestrală e la ea acasă, transmite TVR Moldova.

La Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico” este organizat un club de vacanţă pentru şcolari, cu activităţi distractiv-educative. Cei mici au de unde alege – sunt ateliere de arte vizuale, dans, sport, şah sau IT în care sunt îndrumați de specialiști in domeniu.

„Jucăm şah. Şahul este un joc de logică care te dezvoltă. - Cum trebuie să fii în acest joc? - Trebuie să fii atent, să respecţi colegii şi să nu trişezi.”

„Facem coroana lui Elsa din Frozen şi da, îmi place mult. Mie îmi place tare mult să desenez şi să fac crafts.”

„Păi, ne ocupăm cu scrisul, cu cititul, ne dau de la şcoală şi alte chestii.”

Un curs durează 10 zile, dar mulţi frecventează clubul pe tot parcursul verii. Peste 300 de copii sunt împărţiţi pe echipe şi fiecare îşi are câte un mentor care îi ghidează în timpul activităţilor. Astfel, părinţii scapă de griji, iar copiii primesc educație într-o formă relaxantă.

Danu Petraș, antrenor de şah: „Copiii vin aici şi joacă partide de şah şi partide de dame. Este un joc care dezvoltă gândirea logică, capacitatea de a crea. Deci, ei creează propria lor armată şi se gândesc cum să câştige armata adversă. Deci este un joc mult mai complex decât doar gândire.”

Cristina Jitorean, manager de proiect: „Clubul de vacanţă din cadrul „Artico” a început de pe 5 iunie şi va dura până pe 25 august. Această perioadă este împărţită în şase ture a câte două săptămâni lucrătoare, de la 08:00 până la 17:30.”

La câţiva kilometri de Chișinău, într-un decor rustic, este o imagine diferită. Zeci de copii savurează și ei din plin din clipele vacanţei de vară.

„Ajut părinţii, mă duc la dansuri şi periodic ies în curte să mă joc cu prietenii mei. - Ce jocuri interesante aveţi aici? - Prinselea, ascunselea.”

„Ne ducem în parc, stăm în telefoane, ne mai jucăm, ne ducem la trambulină. Multe facem acum în vacanţă.”

„Stau în pat, mă joc cu bicicleta şi cu mingea. - Ai prieteni aici? - Da”.

Specialiștii ne avertizează că, deși a început vacanța, educația necesară copilului nu are clipe de pauză. În vacanță, tot ce s-a construit împreună cu cadrele didactice trebuie să aibă continuitate și de aceea trebuie ales cu grijă programul celor mici.

Distracția trebuie însoțită de sfaturi, lecții de viață și comportament, experiențe sociale, lectură și exercițiu. Vacanţa copiilor a început pe 1 iunie şi va dura până pe 31 august.