mamaplus

Unei femei i s-a refuzat cererea de avort, deși fătul fusese depistat cu o tumoare pe creier

-
//
12.05.2022

O femeie însărcinată în 26 de săptămâni din Cehia a fost informată că fătul suferă de o boală extrem de gravă. I s-a refuzat cererea de avort, iar povestea sa a revoltat o țară întreagă și a iscat proteste masive.

Patru spitale din Zagreb au refuzat să-i aprobe cererea de avort. În Croația, grupurile conservatoare, susținute de Biserica Catolică, fac presiuni asupra autorităților să limiteze dreptul la avort. Femeile pot face întreruperi de sarcină până în săptămâna a zecea. Ulterior, astfel de intervenții pot fi făcute doar dacă sănătatea mamei sau a copilului sunt puse în pericol, dar și în cazuri de viol sau incest. Cu toate acestea, se fac presiuni tot mai mari pentru a restrânge această practică.

Presiunea religioasă în creștere îi influențează pe medici să refuze avortul pe motive morale.

Fătul Mirelei Čavajda a fost diagnosticat cu o tumoare agresivă pe creier la sfârșitul lunii aprilie, în luna a șasea de sarcină. Medicii i-au spus femeii de 39 de ani, care mai are un copil, că fătul, dacă se va naște, fie va muri, fie va avea probleme grave de sănătate. Ea a fost sfătuită să caute ajutor în Slovenia vecină, scrie The Guardian.

Spitalele publice din capitala Croației au refuzat să efectueze avortul fără explicații sau după ce au spus că nu pot confirma diagnosticul ori nu au condițiile necesare. Cazul i-a înfuriat pe membrii grupurilor pentru drepturile omului și pe mulți alți oameni din țara balcanică. Joi, au fost anunțate mitinguri în Zagreb și în alte câteva orașe.

Mai mult, s-au organizat strângeri de fonduri, pentru a o ajuta pe femeie să-și întrerupă sarcina în Slovenia.

Miercuri, cu o zi înainte de protestele anunțate, ministrul croat al sănătății, Vili Beroš, a declarat că o ”comisie medicală a permis întreruperea sarcinii”.

”Situația este extrem de dificilă”, a adăugat el. De aceea, comisia a estimat că ”au fost îndeplinite atât condițiile medicale, cât și legale pentru aprobarea avortului”.

Biserica rămâne extrem de influentă în țara în care aproximativ 90% din populația de 3,9 milioane este romano-catolică. În 2017, instanța supremă a țării a respins apelurile conservatorilor susținuți de biserică pentru interzicerea avortului. De asemenea, a ordonat parlamentului să adopte o nouă lege privind reglementările avortului și a decis că cea actuală, datând din anii 1970, este depășită.