mamaplus

Un prunc care cântărea la naștere 530 de grame, salvat de medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1

-
//
21.01.2021

Un nou-născut din Chișinău cântărea puțin peste 500 de grame în luna septembrie, când a venit pe lume, iar șanse la viață nu prea avea. După o sută de zile, în care trei echipe de medici au luptat pentru ca ea să trăiască, mica luptătoare Anghelina a fost externată astăzi cu greutatea de două kilograme și opt sute de grame! Vorbim despre cel mai mic copil născut și externat în stare satisfăcătoare de la Spitalul Clinic municipal „Gheorghe Paladi”.

Anghelina s-a născut pe 21 septembrie 2020, la 23 de săptămâni de sarcină. De atunci încoace, aproape trei luni, medicii de la Spitalul clinic „Gheorghe Paladi” au făcut tot ce le stă în puteri pentru a o externa cu o greutate normală - 2 kilograme și 800 de grame. Bucuria mamei este greu de redat în cuvinte.

"Șanse practic nu avea, că nici nu mai erau copii așa de mici. Împreună am luptat, mi-am spus că va fi totul bine, că voi avea puteri, o să merg mai departe și încetișor, încetișor. M-a susținut soțul, e peste hotare, dar prin telefon ne spunea că totul va fi bine, așa mergeam mai departe și parcă îmi dădea puteri și când coboram la dânsa în incubator, mă uitam și se mișca, ridica mânuța, piciorușul și parcă îmi dădea putere. Erau momente când spuneam că gata nu mai pot, nu mai am putere și iarăși mă luam în mâini și îmi spuneam că va fi totul bine.", spune Alina, mama Anghelinei.

"Este un proces dificil pentru că copii când vin la un termen așa de mic, noi vorbim că copii au toate organele deja dezvoltate, dar ele nu sunt mature. Nu sunt mature și nu lucrează la apogeul lor normal, adică trebuie cadrele medicale care să le ajute, să imite practic condițiile prin care copilul trebuia să treacă intrauterin pentru a crește armonios și pentru a nu avea consecințe ulterioare în viața lui de adult.", susține Dorina Rotaru, manager serviciul neonatal-pediatric din cadrul Spitalului Clinic municipal ”Gheorghe Paladi”.

Pe parcursul anului 2020, în Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi” s-au născut 23 de copii cu greutatea mai mică de un kilogram.