mamaplus.md

Un nou virus se răspândește în rândul copiilor din Moldova

-
//
06.11.2018

De la începutul sezonului rece, în Moldova au fost înregistrate cinci cazuri de oreion.

mamaplus.md

Autoritățile bat alarma și îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii cât mai curând, și asta deoarece oreionul poate cauza complicații severe, cea mai temută dintre acestea fiind sterilitatea la băieți, transmite Unica.md.

Oreionul, sau parotidita epidemică, este cauzat de virusul urlian, un paramixovirus ARN. Virusul se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea picăturilor de secreție nazofaringiană emise de bolnav sau, mai rar, prin contactul cu obiectele contaminate.

Prin mucoasa nazofaringiană, virusul pătrunde în sânge, după care ajunge la glandele parotide, acolo unde se multiplică și cauzează inflamația acestora. Virusul se poate localiza și în sistemului nervos central și în alte țesuturi glandulare, precum pancreas, gonade.

Virusul urlian determină adesea epidemii, mai ales în sezonul rece, în colectivitățile de copii. Afectează în special copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.

Oreionul se manifestă prin febră, de până la 39-40 de grade Celsius, însoțită de frisoane, inflamarea glandelor salivare parotide, situate dedesubtul urechilor, de o parte și de alta a maxilarului inferior, determinând aspectul de “pară” al feței. Parotidita este un simptom considerat caracteristic pentru oreion, chiar dacă îl dezvoltă doar 30-40% din cei infectați și mai apare în cadrul altor afecțiuni.

Mai poate apărea durere în timpul mestecatului și vorbitului, senzația de gură uscată, ca urmare a scăderii secreției salivare, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare.

La băieți, mai ales la adolescenți, după vârsta de 14 ani, oreionul poate conduce la inflamarea unuia dintre testicule, însoțită de sensibilitate și temperatură locală, greață, vărsături, disconfort accentuat în zona abdomenului. Orhita se manifestă aproximativ o săptămână.

Oreionul poate cauza și alte complicații, precum meningita seroasă și encefalita, afectarea nervului auditiv și hipoacuzia, pancreatita, atrofia testiculară și sterilitate.

Vaccinul împotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeolă și antirujeolă, introdus în schema națională de imunizare. Imunitatea obținută prin vaccinare este durabilă, îmbolnăvirile fiind excepționale.

Sursa: unica.md