Un nou vaccin obligatoriu. Boala care ucide anual sute de femei din Moldova

Un nou vaccin obligatoriu. Boala care ucide anual sute de femei din Moldova

-
//
27.11.2015

Vaccinul împotriva infecţiei care duce la apariţia cancerului de col uterin ar putea deveni obligatoriu şi în ţara noastră. Preparatul va fi inclus în Calendarul Naţional de Imunizări, în următorii ani, după ce va fi realizat un studiu de fezabilitate.

Un nou vaccin obligatoriu. Boala care ucide anual sute de femei din Moldova

Această pacientă este bolnavă de cancer de col uterin în stadiul trei. Femeia regretă că nu şi-a administrat vaccinul împotriva virusului Papilomei Umane.

"Nu m-am gândit până acum la aşa ceva. Dar ar trebui femeile să facă vaccinul. Ca să nu ajungă la aceste stadii".

Anual, aproximativ 300 de moldovence sunt diagnosticate cu această maladie. În 80 la sută dintre cazuri, boala este provocată de virusul Papilomei Umane. Potrivit medicilor, administrarea vaccinului înainte de începerea vieţii sexuale ar salva multe vieţi.

"Virusul Papilomei Umane sunt peste 150 de feluri şi doar unele dintre ele pot provoca cancer de col uterin pe un fundal deja afectat a colului uterin. E vorba de eroziuni netratate şi infecţii sexual transmisibile netratate", a menționat doctorul în ştiinţe medicale Veronica Ciobanu.

În clinicile private, vaccinul este disponibil de mai mulţi ani. Totodată, numărul femeilor care solicită administrarea medicamentului creşte, în fiecare an, cu aproximativ 20%.

"Mamele solicită vaccinul pentru fetiţe în cazul în care au rude cu această maladie. De asemenea, multe femei vin să se vaccineze după ce au auzit de la radio sau TV despre maladie şi consecințele ei", susține medicul-şef al centrului de imunizări, Zinaida Ergașeva.

Unele femei spun că nu au nevoie de vaccin deoarece, periodic, fac investigaţii medicale.

Anual, aproximativ 200 de femei mor din cauza cancerului de col uterin.

Sursa: publika.md