mamaplus

Un nou-născut a murit la Centrul Mamei și Copilului. Mama acuză medicii de malpraxis

-
//
08.02.2020

O femeie îi acuză pe medicii de la Centrul Mamei și Copilului de iresponsabilitate, după ce pruncul ei a murit în a treia zi de la naștere. Femeia este convinsă că specialiștii de la Chișinău nu i-au acordat toată atenția necesară. Medicii presupun că nenorocirea s-a întâmplat din cauza unei infecții și resping, într-un fel, acuzațiile.

Acum trei săptămâni, Adriana Beșleagă aștepta să se producă minunea - să nască primul ei copil. Când a venit timpul, a mers la spitalul din Cahul, unde era la evidență. Femeia acuza hipertensiune și medicii au trimis-o de urgență la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău, unde a fost internată pe data de 17 ianuarie. Peste o săptămână, medicii au decis să intervină, pentru a-i provoca nașterea.

”Mi-au introdus un Foley pe la ora 12:30 ziua și el a căzut pe la ora 19:00 seara. Au venit, au controlat și au zis că nu și-a făcut efectul. Au mai pus încă unul, dar a căzut din nou. În aceeași zi, la mine s-au pornit niște eliminări roz și mă gândeam că așa și trebuie să fie. Asistentele îmi spuneau tot timpul să mă duc să mă întind pe pat și va fi bine. Eu așa și făceam. Așa cum eram cu contracții m-au lăsat doar cu fetele de la post. Dacă mi se va face rău, să cheme medicul de gardă.”, spune mama copilului decedat, Adriana Beșleagă.

mamaplus

Femeia afirmă că a fost examinată de mai multe ori, de către mai mulți medici, care nu ar fi văzut o problemă evidentă.

”Ei, ca medici, care au stagiu de atâția ani și atâtea femei trec prin mâinile lor, chiar ei nu au văzut că la mine erau eliminări cu puroi și mirositoare? Am pus întrebarea, dar au răspuns: Da mama Dvs. când v-a născut, cam cum credeți că i-a fost...”, a mai adăugat femeia.

Într-un final, a fost dusă în sala de naștere, unde a fost supusă intervenției chirurgicale.

”Ele au văzut că acolo la mine era deja infecție, pentru că nu reușeau să mă șteargă înăuntru cu Betadine.”

Ulterior, femeia și fetița ei au fost duse în secția reanimare. Pe 3 februarie, copilul a murit. Adriana Beșleagă crede că vinovați de moartea fetiței sunt medicii, care trebuie să răspundă pentru cele întâmplate. Reprezentanții Centrului Mamei și Copilului spun că medicii au făcut tot ce le-a stat în puteri.

”Ținând cont de faptul că pacienta a pierdut lichidul amniotic, aceasta a fost transferată în departamentul obstetrical. Acolo în echipă s-a decis și s-a propus doamnei de a efectua operația de cezariană. În urma acestei operații s-a născut o fetiță. Aceasta a decedat. Ca un pronostic preliminar al medicilor, este vorba de encefalopatie hipoxică și sepsis neonatal, ceea ce înseamnă o infecție intrauterină puternică”, susține Maxim Cazacu, purtător de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului.

Cauza exactă a decesului va fi anunțată peste 21 de zile, a precizat purtătorul de cuvânt al Centrului Mamei și Copilului.