mamaplus

Un nou centru pentru cuplurile mamă-copil aflate în situaţie de risc a fost deschis la Chișinău

-
//
13.07.2023

Mame și copii din Moldova, dar și din Ucraina, care sunt victime ale violenței sau se află în diverse situații de dificultate, ar putea găsi adăpost într-un nou centru deschis la Chișinău.

mamaplus

Serviciile vor fi disponibile și pentru mame cu trei sau mai mulți copii până la 18 ani, transmite IPN.

Viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că în ultimii patru ani în R. Moldova și-au pierdut viața din cauza violenței domestice 64 de femei, femei care, dacă ar fi avut posibilitatea de a se adăposti într-un spațiu sigur, s-ar fi salvat. Este responsabilitatea autorităților locale să întreprindă acțiuni în vederea asigurării confortului, protecției atât a mamelor, cât și a copiilor. Având acest deziderat și înțelegând această nevoie, a fost inițiată dezvoltarea serviciului social Centrul maternal de plasament pentru cuplul mamă-copil victime ale violenței.

În cazul mamelor adolescente, care sunt izolate sau cărora le este întors spatele chiar și de familiile acestora, riscul de separare a mamei de copil crește și mai mult. De aceea această categorie de beneficiari va fi asistată, ajutată și va primi toată asistență necesară pentru integrare comunitară. Centrul maternal oferă cuplului mamă-copil aflat în dificultate, în funcție de necesitate, servicii de găzduire, îngrijire, educație, asistență  medicală, socială, psihologică și servicii de reintegrare.

Ambasadorul Republicii Franceze în Moldova, Graham Paul, a precizat că este un proiect comun al Primăriei municipiului Chișinău și Biroului UNICEF Moldova, cu susținerea financiară a Franței. Investițiile făcute sunt parte a sumei de 10 milioane de euro oferite anul trecut de către Franța către trei agenții din Familia ONU pentru a susține  sistemul social în Moldova. În cadrul acestui centru maternal vor fi oferite servicii de protecție, consiliere, asistență medicală și incluziune socială, inclusiv pentru mame și copii din Ucraina.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a spus că centrul oferă mai multe servicii într-un singur loc, cum ar fi suportul psihologic, serviciile medicale sau juridice. Acest serviciu este unic, pentru că nu există limitare cu privire la vârsta copiilor sau numărul de copii care pot fi plasați împreună cu mama lor.

Centrul de plasament pentru cuplul mamă-copil/copii lucrează 24/24 ore și poate găzdui până la șapte cupluri mamă-copil/copii (șase adulți și 13 copii) concomitent, pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire a plasamentului pentru încă șase luni, în caz de necesitate. Beneficiarii pot fi ajutați să ajungă la centru de către angajații Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului din municipiul Chișinău , poliției, instituțiilor medicale.

Serviciul social este dezvoltat în cadrul Memorandumului de Înțelegere între Municipiul Chișinău și UNICEF Moldova, care vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău.