Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea unui nou caz de deces provocat de malarie tropică la un cetățean al Republicii Moldova, recent revenit dintr-o regiune endemică. Este vorba de un bărbat, născut în anul 1996, angajat al unei companii de construcții, care în perioada 3 iunie - 26 iulie 2022 s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.
Potrivit anchetei epidemiologice, primele semne clinice ale bolii au apărut la data de 6 august 2022, caracterizate prin: febră 38 °C, dureri de cap, slăbiciuni generale, transpirație abundentă.
Pe parcurs, starea bolnavului s-a agravat și a fost solicitat serviciul Asistență Medicală Urgentă, acesta fiind internat în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă" Chişinău. În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă a IMSP Institutul de Medicină Urgentă. În pofida tuturor eforturilor depuse de către lucrătorii medicali, pacientul a decedat.
Republica Moldova, mai bine de jumătate de secol, este o țară liberă de malarie indigenă, dar sistematic înregistrează cazuri de malarie cu statut de import. Pe parcursul ultimilor ani (2019-2021), s-au înregistrat 7 cazuri de îmbolnăvire: 2019-3 cazuri; 2020 și 2021-câte 2 cazuri. Aşezarea geografică şi condițiile climaterice (clima temperată, prezența țânțarilor din genul Anopheles, migrația intensă a populației, inclusiv în zonele endemice) situează Republica Moldova în rândul țărilor cu risc sporit de transmitere a malariei.