mamaplus

Un medic, obligat să întrețină copilul unui pacient până la 18 ani

-
//
19.05.2023

Un medic columbian a fost obligat de o instanță de judecată să acorde sprijin financiar copilului unui pacient, până când acesta va împlini 18 ani, după ce pacientul a conceput copilul, în ciuda faptului că făcuse vasectomie.

mamaplus

Diego Naranjo, medic din Medellin, Columbia, va trebui să plătească 295 de milioane de pesos, adică peste 65.000 de dolari, pentru întreținerea copilului unui pacient, după ce l-a asigurat pe bărbat că vasectomia pe care i-a făcut-o a fost un succes și că nu mai trebuie să folosească alte mijloace de contracepție, transmite digi24.ro

Dar bărbatul și-a lăsat soția însărcinată și au ajuns să aibă un copil pe care nu și-l doreau. Testele ulterioare au arătat că vasectomia, de fapt, nu reușise, iar părinții copilului l-au dat în judecată pe medic, spunând că greșeala lui a avut implicații grave, atât financiare, cât și emoționale. Un judecător a decis acum că medicul trebuie să întrețină copilul până la împlinirea vârstei de 18 ani. 

„În urma intervenției, pacientului nu i s-a recomandat să utilizeze metode contraceptive pentru a evita riscul de sarcină”, se arată în decizia instanței. „Părinții nu își doreau mai mulți copii, pentru că veniturile familiei sunt limitate din cauza problemelor de sănătate pe care le are tatăl.” 

Tatăl copilului suferă de o afecțiune care îi limitează capacitatea de muncă, mai exact „pierderea severă a auzului bilateral”. Are amețeli frecvente și trebuie să poarte un aparat auditiv pentru a auzi. Din cauza acestei probleme de sănătate nu a mai putut să-și găsească un loc de muncă, așa că judecătorul a decis că medicul trebuie tras la răspundere, fiind de fapt responsabil pentru conceperea bebelușului.

Potrivit hotărâri judecătorești, dr. Diego Naranjo va trebui să plătească familiei pacientului 80 de salarii minime, sau 92 de milioane de pesos (20.300 de dolari) daune morale, 60 de milioane de pesos (13.200 dolari) taxe legale și 143 de milioane de pesos (31.500 de dolari) pentru întreținerea copilului.

Vasectomia greșită a fost făcută în 2012, iar copilul pacientului, o fată, s-a născut în anul următor. În prezent are 10 ani, așa că medicul mai are de plătit sprijin financiar încă opt ani. Nu se știe de ce părinții s-au adresat atât de târziu instanței.