mamaplus

Un medic din Ungheni, condamnat pentru malpraxis

-
//
07.04.2023

Un șef al Unității de Primire Urgențe din raionul IMSP Spitalul Raional Ungheni a fost condamnat, fiind învinuit de malpraxis.

mamaplus

Sentința a fost pronunțată la data de 4 aprilie 2023, de magistrații Judecătoriei Ungheni, transmite Știri.md.

Potrivit sentinței, medicul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru încălcarea din neglijenţă de către el sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau a metodelor de acordare a asistenței medicale (art. 213 lit. b) din Codul penal).

Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de trei ani.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului în scopul reparării prejudiciului moral și material cauzat prin infracțiune, precum și al compensării cheltuielilor judiciare în sumă de 346.860 de lei.

Procurorii au înaintat învinuirea pe faptul că inculpatul, activând în calitate de șef al Unității de Primiri Urgențe, din cadrul IMSP SR Ungheni, la 9 noiembrie 2018, aflându-se în serviciul de gardă, sfidând prevederile legale care reglementează activitatea medicilor, contrar standardelor și protocoalelor clinice aprobate de Ministerul Sănătății, nu a apreciat severitatea stării clinice a unui pacient, care s-a adresat la Unitatea de Primiri Urgențe, la 9 noiembrie 2018, aproximativ la ora 21:00, nu a stabilit diagnosticul clinic definitiv, nu a alcătuit şi îndeplinit un plan de examinare şi tratament corespunzător şi l-a plasat pe acesta în Secția Psihonarcologie din cadrul IMSP SR Ungheni, unde nu a fost supravegheat în dinamică.

Prin urmare, la 10 noiembrie 2018, ora 00:45, pacientul a decedat în rezultatul unui stop cardiac, cauzat de cardiomiopatie (toxică), pe fundalul stării de ebrietate alcoolice avansate.

Inculpatul a pledat nevinovat.

În privința inculpatului, instanța de judecată a aplicat măsura preventivă de obligare de a nu părăsi țara, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.