mamaplus

Un cuplu din Cantemir a rămas fără cei trei copii. Părinții acuză primarul

-
//
23.02.2024

Ion Graur și Ioana Gurbelea din satul Lingura, raionul Cantemir, sunt părinții a trei copii. Aceștia, deși locuiesc în condiții nu prea bune, se considerau odată o familie fericită.

mamaplus

Fericirea familiei a fost spulberată la data de 17 august 2023, când părinții nu și-au mai găsit copiii în casă, transmite Știri.md.

Cei doi părinți au venit în platoul Aici Moldovapentru a povesti cum au rămas fără copii, dar și pentru a dezvălui cine se face vinovat de acest fapt.

Femeia a decis împreună cu soțul să plece peste hotare la muncă, iar în ziua când au pornit la drum, autoritățile locale au venit la ei acasă și le-au luat copiii.

„Cinci copii sunt căsătoriți, au familiile lor, noi am rămas cu cei trei mici acasă, băiatul de 13, fata are 11, iar cea mai mică are șase. Când am mers la muncă, noi i-am lăsat pe copii cu o persoană de încredere, nicidecum nu i-am lăsat singuri. În luna septembrie trebuia să ne întoarcem, înainte de școală”, povestește femeia.

„Eu nu am plecat la odihnă, m-am dus să muncesc pentru copii. Niciodată nu au fost certuri la noi în ogradă, nici cu asistența socială nu am avut probleme”, mărturisește tatăl copiilor.

Cei doi părinți spun că aveau încredere în femeia în grija căreia se aflau copiii, însă peste câteva zile fetițele le-au spus că aceasta le bate. După ce au aflat că femeia îi bate pe copii, soții au rugat o rudă de-a lor de la Tiraspol să vină și să stea cu minorii, însă a refuzat.

„Ea e obișnuită cu condițiile de la oraș, dar noi la sat nu avem baie în casă și a plecat peste trei zile, nici nu ne-a spus nimic. Am sunat după asta asistenta socială și i-am spus care este situația și i-am spus că venim peste câteva zile acasă”, explică femeia.

Odată ajunși acasă, părinții nu i-au găsit pe cei trei copii acasă, iar autoritățile locale le-au spus că nu știu unde se află minorii.

„Lumea știe că familia dată mai comite anumite încălcări, face și abuz de alcool. Au mai fost cazuri când mama i-a abandonat și a plecat în România.

Pentru că copiii au fost luați sunt de vină doar părinții, toată lumea pleacă peste hotare, dar ei când au plecat nu au venit la Primărie să facă tutelă pe o persoană. Noi nu am știut cine este responsabil de copii. Când am aflat, ei erau singuri acasă, nici nu aveau ce mânca, îi hrăneau vecinii. Am sunat tatăl copilului să văd care este situația și ce să facem, dar el a spus că în câteva zile vine și nu a mai venit. Când am venit să luăm copiii, în casă erau persoane care consumau alcool. Părinții au greșit, nu noi, deoarece ei au responsabilități de părinți”, explică Sergiu Roman, primarul localității.

Cei doi soți susțin că primarul minte, întrucât în familia lor nu se consumă alcool, iar atunci când ei plecau la muncă peste hotare mereu își lăsau copiii cu o persoană de încredere.

Între timp, avocatul Octavian Vîrlan le-a sugerat părinților să lupte pentru copiii lor: „Nu înțeleg de ce părinților nu li se permite să comunice cu copiii, asta este o crimă. Trebuie să depuneți o cerere către autoritatea tutelară din Cantemir prin care să solicitați permisiunea de a comunica cu copiii voștri, indiferent unde sunt plasați ei”.