mamaplus

Un copil de 5 ani a fost mușcat de psihologul unui centru de reabilitare din Chișinău

-
//
22.03.2021

Un copil de cinci ani, diagnosticat cu reținere în dezvoltare mintală, a fost mușcat intenționat de psiholog pentru a-i demonstra micuțului că nu este bine să facă acest lucru. Cazul a avut loc la un centru de reabilitare din Chișinău frecventat de Lucian, scrie jurnal.md.

„La data de 12.03.2021 am luat copilul de la centru, educatoarea mi-a zis că, dacă observ ceva semne pe corp să fiu la curent, căci a fost la terapie cu psihologul. Când am depistat semnele de mușcătură de om matur pe corp am luat legătura imediat cu doamna. Psihologul mi-a zis că a făcut terapie în așa mod cu el. Am dat întrebarea dacă există așa terapie să mușcați copilul de ambele mâini? Și dna Elena mi-a zis: ”da, există așa terapie”. Pozele sunt făcute în a 5-a zi după mușcături, dar vă dați seama ce a fost în prima zi și ce durere a tras copilul?”, a menționat Silvia Gămurari, bunica copilului.

În același timp, administrația centrului vine cu câteva precizări. Din spusele directoarei Elena Saviuc, băiatul este foarte violent, mușcă alți copii din grupă și bruschează specialiștii de acolo.

„Când îi spuneai NU, el începea să lovească în podea și are piciorușele pline de vânătăi. Mușca copiii, iar psihologul ca să-l sesizeze a apelat la această metodă. El putea să lovească specialistul, asta poate confirma logopedul, kinetoterapeutul și alții. Copilul prezenta niște momente de agresivitate și prezintă până în ziua de astăzi.

Din cauza bolii copilul nu înțelege durerea, iar din motiv că acesta a fost îmbrăcat în scurtă în acea zi, doamna psiholog spune că, singura ei greșeală a fost că nu l-a dezbrăcat să îl muște ușor pe mânuță. Am încercat să îi explicăm că doare și este urât să faci chestia asta. Acest gen de terapii întotdeauna se fac cu martori. Nu am avut scopul de a supăra băiatul, pentru un copil normatipic este suficient un alt copil care plânge. Și apare empatia din natură”, susține Elena Saviuc.

mamaplus

Totodată, directoarea centrului spune că, deși bunica a fost anunțată de comportamentul copilului și i s-a solicitat prezența pentru a discuta cu specialiștii cum se va proceda mai departe, aceasta a găsit scuze pentru a nu interveni.

De cealaltă parte, psihologul și doctorul în științe pedagogice, Svetlana Gorea, a declarat că ceea ce i-a făcut specialistul copilului este strigător la cer.

„Cazul dat este unul ieșit din toate limitele raționalului. Așa terapie prin mușcare nu există. Dificultatea este că nu există o lege a psihologului, ca să poți interveni și pe plan profesional, nu numai juridic. Sunt diferite terapii, metode diverse care ajută la gestionarea comportamentului copilului. Și aici ar trebui urmați câțiva pași: identificarea cauzelor manifestărilor agresive la copil, excluderea factorului medical, prin metoda observației se urmărește comportamentul copilului în mediul social, se discută cu părinții şi se stabilește un program de intervenții. Dacă sunt suspiciuni se propune pasul doi: se elaborează un program de consiliere și dezvoltare sau remediere. Aici sunt utilizate instrumente profesionale în funcție de starea copilului. Este interzisă orice fel de violență și abuz”, a menționat Svetlana Gorea.

La examinarea medico-legală, s-a constat echimoze la nivelul brațelor care nu condiționează dereglarea sănătății, posibil în perioada de timp indicată.

mamaplus