mamaplus

Un copil de 2 ani a fost salvat de o intervenție chirurgicală făcută în premieră pe un pacient atât de mic

-
//
30.12.2021

Un copil de doi ani și jumătate, grav bolnav, este cel mai mic pacient care a primit o nouă șansă la viață după o operație făcută în premieră la noi în țară. Băiețelul fusese abandonat la naștere și avea probleme la aparatul digestiv, din cauza cărora era alimentat doar prin perfuzii. Cu toate riscurile uriașe, o echipă de medici din Cluj, Românnia, a reușit o intervenție endoscopică foarte complicată, iar de-acum copilașul se poate hrăni normal.

Băiețelul de doi ani și jumătate se luptă de la naștere cu grave probleme de sănătate. În loc de căminul unei familii iubitoare, a fost abandonat, iar îngrijitorii l-au tratat cu mare grijă, din cauza bolii sale foarte rare.

“Se numără pe degete asemenea cazuri. Practic le rămâne un mușchi blocat între esofag și stomac și nu trec alimentele decât când se învinge presiunea acelui mușchi”, susține Prof. Dr. Marcel Tanțău, medic primar Gastroenterologie Cluj-Napoca.

Grație unei tehnici învățate de la specialiști din Japonia, operatia endoscopică a fost o reușită. Acum, băiețelul se recuperează. A fost externat și în sfârșit poate mânca normal.

″Înainte, copilul se alimenta pe sondă nazogastrică, practic de la naștere. Mai avea o anomalie a cavității bucale. O despicătură de buză care inițial ne-a și indus în eroare. Credeam că refulează alimentele după câtiva ml de lapte”, a menționat Dr. Carmen Culcițchi, medic primar pediatric.

Copilul se simte mult mai bine după interveție, spun medicii. . Mănâncă singur, fără teama că se îneacă. Va rămâne în grija autorităților până când își va reveni complet, apoi cei de la Protectia Copilului îi vor căuta o familie iubitoare.

″În acest moment, având în vedere că mai are nevoie de celalalte operații, o familie care să-și asume răspunderea este complicat. Ne-au explicat sigur tot ce înseamnă această variantă și riscurile. Știind cât de mult suferă copilul, am zis că ne asumăm”, a sublliniat Violeta Milaș, director DGASPC Sălaj.

Băiețelul este cel mai tânăr pacient în țara noastră care a trecut cu bine prin această intervenție delicată.