mamaplus

Un copil de 10 ani şi-a hrănit frații cinci zile cu cartofi prăjiți, după ce au fost abandonați de mamă

-
//
19.07.2022

Un băiat de zece ani a devenit un mic erou pentru ceilalți patru frați mai mici ai săi. Abandonați de mamă, care a plecat cu un bărbat, fratele mai mare a reuşit să își hrănească cei patru frați timp de cinci zile, în principal, cu cartofi prăjiți. Povestea emoționantă a devenit publică după ce procurorii care au cercetat-o inițial pe mamă pentru abandon de familie au decis să renunțe la urmărirea penală.

Povestea s-a derulat timp de câteva luni, la sfârșitul anului 2021, într-o comunitate săracă din municipiul Blaj, județul Alba, România. O femeie care avea cinci copiii în întreținere i-a abandonat pur şi simplu timp de câteva zile, ea plecând împreună cu un bărbat într-o comună aflată la aproximativ 20 de kilometri. Toți cei cinci copii erau mai mici de 10 ani. Femeia avea, în total, opt copii, dar unul a fost luat în plasament maternal la scurt timp după naştere, iar doi au rămas în grija tatălui.  

La un moment dat, la începutul lunii octombrie, a cunoscut un bărbat şi în urma unei discuții telefonice a decis să plece la locuința acestuia din comuna Valea Lungă. Unei vecine i-a spus că merge până la magazin să cumpere alimente pentru minori, dar nu a mai revenit acasă.  

”Înainte de a pleca, a cumpărat doi saci de cartofi, două pâini, doi litri de ulei, carne tocată şi câteva dulciuri, alimente pe care minorul în vârstă de 10 ani la momentul respectiv, le-a gătit, făcând cartofi prăjiți în mod repetat pe tot parcursul celor cinci zile. În această perioadă cei cinci minori au rămas singuri în casă, nesupravegheați. Minorii nu au suferit leziuni fizice, nu au necesitat îngrijiri medicale, însă alimentația nu a fost una corespunzătoare”, se precizează în documentele anchetei care a fost derulată ulterior.  

Alertată de plânsetele copiilor, o femeie care trecea prin zonă a sunat la 112

Imediat, la locuință a sosit un echipaj de poliție, iar oamenii legii au început cercetări şi au aflat unde este mama acestora. Femeia a fost adusă acasă şi a rămas, în continuare, împreună cu copiii săi, chiar dacă s-a realizat o anchetă socială şi s-a propus instituirea plasament în regim de urgență pentru minori. Reprezentanții DGASPC Alba au respins la acel moment plasamentul de urgență considerându-se că mama poate avea, în continuare grijă de ei. 

Plasamant de urgență doar la a doua faptă 

Situația s-a repetat, însă, peste două luni, în luna decembrie 2021, când femeia a plecat din nou de la domiciliu şi i-a lăsat pe copii fără mâncare, sursă de căldură şi fără a fi supravegheați. Ulterior, Serviciul de Asistență Socială Blaj a propus instituirea plasamentului în regim de urgență pentru copii, care de această dată a fost însuşită şi de către cei de la DGASPC.   

Tribunalul Alba a dispus încuviințarea deschiderii procedurii adopției interne pentru patru minori şi suspendarea exercitării a drepturilor şi obligațiilor părinteşti. Unul dintre cei cinci copii a fost preluat în grija tatălui. Femeia a fost cercetată penal pentru abandon de familie, dar în final s-a renunțat la urmărirea penală în condițiile în care minorii au fost preluați în sistemul de protecție al statului. S-a ținut cont şi de faptul că se ocupa singură de creşterea acestora, în condiții deosebit de dificile raportat la situația ei materială precum şi faptul că niciunul dintre cei cinci minori nu mai locuieşte cu ea.