Un centru de creație pentru mame și copii refugiați din Ucraina a fost deschis la Vadul lui Vodă. Acolo, pedagogii calificați îi implică pe copii în diverse activități, făcându-i să uite cât e posibil de mult oroarea războiului. Până acum, refugiații din Vadul lui Vodă, aproape 1000 la număr, nu prea aveau unde să-și petreacă timpul liber cu copiii lor.
Copiii refugiaților s-au bucurat mult să afle că special pentru ei, în oraș a fost deschis un centru de creație. Cu doi copii a venit aici și Cristina.
"Se află mult timp la aer curat, mergem la plimbări de-a lungul Nistrului. Copiii vin la centrul de aici, își revin câte un pic. Ei se adaptează, acum au parte de mai puțin stres, dar desigur e clar că ei vor acasă.", a mărturisit Cristina, refugiată din Odesa.
Centrul de creație lucrează patru zile pe săptămână, iar copiii au un program plin. Dansează, citesc, învață poezii.
Deschiderea centrului de creație pentru refugiați a fost posibilă datorită Asociației Obștești „Help”, fondată de moldovenii stabiliți în Franța. Voluntarii le-au împărțit familiilor refugiaților pachete cu produse alimentare și de igienă.
"Acest proiect are ca scop crearea unei mici comunități de copii și mămici din Ucraina, care vor primi consiliere psihologică. Pedagogul împreună cu psihologul, vor aplica diferite metode. Meloterapia, ergoterapia.", susține Diana Cibotari, membră AO „Help”.
În prezent, pe teritoriul localității, în sectorul privat, se află în jur de 60 de refugiați. În zona de odihnă, la pensiuni, se află încă 600.
Proiectul este finanțat de UNFPA Moldova, cu sprijinul Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”. Pe lângă centrul de creație din Vadul lui Vodă au fost deschise centre și în orașele Edineț, și Rîșcani. Se planifică ca acestea să activeze până pe 31 iulie.