mamaplus

Un centru comunitar din țară a deschis o tabără pentru copiii ucraineni

-
//
24.07.2023

Și-au propus să susțină coeziunea socială. Vorbim de un centru comunitar din capitală care a deschis o tabără de vară pentru copiii din Ucraina și copiii din comunitatea locală. Într-un tur, timp de cinci zile, micuții interacționează între ei prin diferite jocuri și activități tematice.

mamaplus

În tabăra de vară, activitățile zilnice sunt împărțite tematic. Cei 20 de copii învață despre prietenie, mediul înconjurător, sănătate, protecție, cultură și munca de polițist, pompier și carabinier. În ultima zi, ei au mers la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, transmite moldova1.md.

„Mi-a plăcut zona cu animale. Eu iubesc animalele și când o să cresc mare vreau să fiu un medic de animale. Am văzut cum se făcea lumea, prin desene, dinozauri și am văzut chiar și un dinozaur întreg, un fel de schelet.”

„Aici îmi place deoarece vedem diferite animale, fosile de dinozauri, de animale subacvatice. Domnul ghid ne-a prezentat cum se țineau nunțile pe timpuri mai vechi, ne-au arătat cum se îmbrăcau bărbații.”

„Am văzut un dinozaur foarte mare, oseminte, multe tipuri de pietre. În general este o expoziție foarte frumoasă aici la voi.”

„Sculptura în formă de copac mi-a plăcut, multe ii am văzut, un mamut foarte mare. - Va plăcut aici la muzeu? - Da, foarte mult.”

Centrul Comunitar 151 a fost creat de către Asociația Obștească „Laolaltă” în cadrul inițiativei „Moldova pentru Pace” având ca scop susținerea refugiaților din Ucraina și integrarea lor în societate.

„Scopul taberei este de a crea acel mediu care ar facilita integrarea, cât și interacțiunea copiilor din Ucraina cu cei din comunitatea locală. Pe parcursul taberei, zilnic avem diferite activități pe o anumită tematică. Totul pentru copii, toate activitățile sunt gratuite. Pe parcursul întregii zile avem un medic care ne supraveghează”, a declarat managerul Centrului Comunitar 151, Carolina Grosu.

Această tabără de vară, în fiecare tur găzduiește 10 copii vorbitori de română și 10 copii vorbitori de rusă sau ucraineană. Prioritate au copiii refugiați, beneficiarii Centrului Comunitar, copiii vorbitori de română din familii care se află într-o situație de vulnerabilitate și copiii care fac parte din grupul minorităților etnice.