mamaplus

Un bebeluș a murit din cauza unei pompe de sân contaminată

-
//
17.03.2023

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le reamintește părinților de nou-născuți să își sterilizeze biberoanele și echipamentul de alăptare, după ce cauza morții unui bebeluș anul trecut a fost legată de o pompă de sân contaminată.

mamaplus

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din România a anunțat într-un comunicat, că este vorba despre un băiețel născut prematur, care a murit la 13 zile după ce a fost infectat cu bacteria Cronobacter sakazakii, “probabil transmisă prin laptele exprimat contaminat de echipamentul pompei de sân”.

CDC explică pe site-ul său de internet că atunci când această tulpină de bacterii infectează copiii cu vârsta sub 12 luni, infecția este adesea legată de formulele de lapte praf pentru sugari, din cauza faptului că poate trăi pe suprafețele casnice, cum ar fi blaturile din bucătărie, chiuvetele și apa.

În timp ce moartea sugarului nu a fost legată de formula contaminată, CDC a dezvăluit că pompa de sân folosită în cazul său a fost curățată și dezinfectată, dar uneori asamblată în timp ce era încă umedă.

“Din cauza prezenței pe scară largă a C. sakazakii în mediul înconjurător, persoanele care se ocupă de îngrijirea sugarilor ar trebui să urmeze practici sigure de igienă, preparare și depozitare și să învețe măsuri pentru a proteja sugarii de infecție”, a subliniat CDC, scrie People.

Atunci când nu este mortală, bacteria poate provoca o infecție periculoasă a sângelui (septicemie) și poate umfla mucoasa care înconjoară creierul și măduva spinării (meningită). Specialiștii au mai spus că „persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor ar trebui să fie instruite să curețe și să dezinfecteze temeinic echipamentul pompei de sân”.

Luna trecută, două loturi de formule de lapte au fost retrase de pe piață din cauza preocupărilor legate de contaminarea încrucișată cu bacteria Cronobacter sakazakii.

„Produsele au fost distribuite prin intermediul magazinelor de vânzare cu amănuntul la nivel național în SUA, Guam și Puerto Rico”, a anunțat Food and Drug Administration într-un comunicat de presă, mai scrie sursa citată anterior.

Producătorul formulei de lapte praf a explicat în comunicat că retragerea a fost făcută din „exces de precauție” și că nu au fost raportate incidente de îmbolnăvire. De asemenea, testarea loturilor de lapte praf nu a indicat prezența bacteriei.

Sursa