mamaplus

Un bebeluș din raionul Glodeni a murit la doar 11 zile de la naștere, iar cauza ar fi COVID-19

-
//
21.09.2021

Caz tragic în raionul Glodeni. Un bebeluș a decedat la doar 11 zile de la naștere după ce ar fi făcut febră și a fost internat la Spitalul Clinic Bălți. Potrivit rudelor, starea băiețelului s-a agravat la a treia zi de la internare, când a fost dus în sala de reanimare, iar la scurt timp medicii i-au anunțat despre deces. Potrivit reprezentanților Spitalului din Bălți, în urma autopsiei efectuate, moartea a survenit în urma înecului cu lapte matern, în timp ce în certificatul eliberat părinților scrie că unul din motive ar fi Sars-Cov-2. Decesul micuțului însă nu s-a regăsit în statisticile COVID.

Marin a fost cel de-al patrulea copil în familia Mihaelei și a lui Marin Guțuleac. Rudele spun că băiețelul a fost mult așteptat, așa cum cuplul are deja trei fete. Atât perioada de sarcină, cât și nașterea, au decurs normal. Primele semne de boală au apărut în noaptea zilei de luni, 13 septembrie, când bebelușul a făcut brusc febră. Speriați de starea copilului, părinții au chemat ambulanța și au fost duși la Spitalul Raional din Glodeni. Acolo mamei și copilului le-au fost făcute teste rapide la COVID-19, iar în cazul părintelui acesta a arătat pozitiv.

„Ambulanța a venit foarte repede. La Glodeni aici, după spusele mamei, cum a spus ea, au intrat înauntru, la băiat i-au făcut test, le-au măsurat febra, i-au pus lumnărică, pentru că avea febră. Și aici testul la băiat a arătat negativ”, susține Lidia Mișcoi, mătușa copilului.

Rudele spun că ulterior, copilul a fost transferat la Spitalul Clinic din Bălți și internat împreună cu mama sa în secția COVID.

Tot potrivit apropiaților cuplului, deși starea bebelușului se ameliorase, totuși, la a treia zi de la internare, el a prezentat semne de insuficiență respiratorie și a fost dus în secția reanimare.

„Noi de aici de acasă am început a face gălăgie. Sunăm, întrebăm: – Totul e bine, totul e bine. Până în ziua de ieri. Era totul bine. Ei puneau acolo ce trebuia, leacuri, cei făceau era totul normal. Deam respectiv, în ziua de ieri s-a înrăutățit treaba”, a mai adăugat Lidia Mișcoi.

La scurt timp, din spusele femeii, băiețelul s-a stins

Reprezentanții Spitalului din Bălți au confirmat că bebeluș a fost internat în instituție, dar au spus că acesta a decedat pentru că s-a înecat în timp ce era alăptat.

„La Spitalul Clinic Bălți a fost transportat un bebeluș de 11 zile din raionul Glodeni, în stare grav-medie. Acesta a fost internat în departamentul de pediatrie și s-a aflat timp de două zile în secția COVID, testul fiind confirmat pozitiv. Pe data de 16 septembrie a survenit decesul bebelușului, în urma unui sindrom acut de aspirație cu lapte matern în căile respiratorii, după alimetația la sân. Sau efectuat toate manevrele de resuscitare, dar din păcate, fără efect”, afirmă Mihaela Petrov, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Bălți.

De cealaltă parte, reprezentanții Spitalului Raional Glodeni spun că testul COVID efectuat băiețelului în instituția medicală a fost negativ.

„Mama a fost diagnosticată cu testul rapid, pozitiv, copilul negativ. Copilul adus la noi cu pneumonie bilaterală. Stare gravă. Noi nu avem secția neonatologie, și nici medic neonatolog. De acea a fost consultat de medicul infecționist și medicul pediatru. A fost solicitat echipajul AviaSun cu neonatolog și a fost transferat la etapa următoare, adică la Spitalul Clinic Bălți”, a declarat Gheorghe Brînză, directorul Spitalului Raional Glodeni.

Potrivit extrasului de deces oferit părinților minorului, acesta ar fi murit din cauza infecției cu COVID-19 și a complicațiilor cardiovasculare, precum și a pneumoniei bilaterale provocate de noul coronavirus.

Copilul de doar 11 zile a fost înmormâtat de rude în satul de baștină, în după amiaza zilei de vineri. Reprezentanții Ministerului Sănătății au spus că încă nu sunt la curent cu acest caz, dar vor veni cu o reacție ulterior. Părinții bebelușului urmează să sesizeze instituțiile de drept pentru că vor să știe cine, totuși, se face vinovat de moartea lui Marin.