mamaplus

Un bebeluș din Comrat a murit după ce medicul de gardă a refuzat spitalizarea lui

-
//
22.07.2021

Un medic terapeut de gardă din cadrul Spitalului raional Comrat a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, soldată cu decesul unui copil. De asemenea, el a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii timp de 3 ani.

Procuratura UTA Găgăuzia, oficiul Comrat a demonstrat prin probe că, pe 25 iunie 2018, în calitate de medic de gardă, acesta nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de 5 luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar procurorii au efectuat o serie de acțiuni de urmărire penală și au dispus efectuarea mai multor expertize medico-legale, care au evidențiat culpa medicului, concluzionând că moartea micuțului ar fi putut fi evitată în cazul în care acesta ar fi primit tratament imediat. Astfel, inacțiunile medicului de gardă au fost în corelație de cauzalitate cu decesul copilului se arată în comunicat.

Fiind audiat, medicul, în vârstă de 45 de ani și cu un stagiu de un an în cadrul spitalului raional Comrat, nu și-a recunoscut vina.

Sentința este cu drept de atac în modul stabilit de lege.