mamaplus

Un adolescent a fost internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video

-
//
15.09.2021

Un minor spaniol a devenit primul caz cunoscut în lume de spitalizare timp de două luni pentru dependență gravă de jocul video Fortnite. Diagnosticul a fost pus după ce adolescentul a început să manifeste un comportament care l-a condus la autoizolare la domiciliu sau la respingerea interacțiunilor sociale. Minorul a fost spitalizat după ce a început să prezinte simptome de dependență comportamentală gravă de jocul video Fortnite, ce includea izolarea la domiciliu, respingerea interacțiunilor umane, refuzul de a apela la serviciile sanitare, lipsă de flexibilitate personală persistentă, interes slab față de cei din jur, sau lipsa altor activități.

Adolescentul prezenta, de asemenea, alterări în desfăşurarea activităților vieții cotidiene şi ale ritmului somnului, potrivit echipei care l-a îngrijit. Trebuie semnalat că adolescentul fusese un elev model, înainte de practicarea acestui joc. Familia sa a început să observe acumularea de absențe de la şcoală şi neglijarea orelor de somn.

Potrivit specialiştilor, generalizarea uzului noilor tehnologii în viața cotidiană şi neglijarea obligațiilor şcolare au scos în evidență pericolul pe care îl presupun folosirea neadecvată a jocurilor video şi necesitatea unui tratament specializat pentru persoanele care prezintă astfel de tulburări de comportament.

Experții sunt de părere că dependența de jocurile video acționează ca o sublimare a unei nelinişti, provocate de pierderea unei persoane dragi, sau de anxietatea derivată dintr-o creştere a exigențelor în contextul educațional.

Tratamentul acordat minorului a inclus o colaborare atât cu el cât şi cu familia, iar rezultatele au demonstrat o scădere semnificativă a utilizării micilor ecrane (într-o primă fază după spitalizare doar sub supraveghere şi în prezența unui coleg pentru a impulsiona socializarea), precum şi o ameliorare a funcționării personale şi sociale a pacientului.

Specialiştii implicați în acest studiu au avertizat asupra necesității acordării unei mai mari atenții față de comportamentele minorilor, în rândul cărora s-a extins practicarea jocurilor video, ținând cont de vârsta tot mai fragedă a celor care le practică şi de lipsa de maturitate în perioada adolescenței.