mamaplus

Un adolescent din Ialoveni, diagnosticat cu rujeolă

-
//
08.02.2024

Încă un caz de rujeolă a fost identificat în Republica Moldova. Pacientul este un adolescent de 17 ani din Ialoveni, care nu a fost vaccinat după ce părinții lui au refuzat procedura, transmite realitatea.md.

mamaplus

Faza acută a bolii a început pe 30 ianuarie. Tânărul acuza febră înaltă, tuse, rinoree, conjunctivită, apoi au apărut și erupțiile cutanate pe suprafața corpului.

„De menționat că acesta a contactat cu o persoană venită din România care dezvolta simptome similare. În prezent, au fost stabiliți contacții care se află sub monitorizarea medicului de familie”, conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publice (ANSP).

În context, medicii îndeamnă populația să se vaccineze contra rujeolei și a altor maladii care pot fi prevenite prin imunizare. Conform specialiștilor, aceasta este unica cea mai eficientă cale de prevenite a bolilor respective.

„Reamintim, că în Republica Moldova acoperirea vaccinală în ultimii ani are o tendință de scădere. În acest context, toți părinții sunt îndemnați să revadă vaccinările copiilor conform Calendarului de vaccinare, iar în cazul lipsei vaccinărilor să se adreseze la medicul de familie pentru a obține informații despre importanța imunizărilor și să vaccineze copiii. Virusul rujeolic continuă să fie un pericol pentru populația Republicii Moldova, afectând persoanele nevaccinate”, potrivit ANSP.

De la începutul anului 2024, acesta este al doilea caz de rujeolă înregistrat în țara noastră. În 2023, trei persoane au suportat boala, iar în 2021 și 2022 nu am avut asemenea diagnoze.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că în ultimele luni se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Europa. În România a fost declarată epidemie în decembrie 2023, până acum fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate, inclusiv șase decese.