mamaplus

Ultimă oră! În Moldova starea de urgență în sănătate publică va fi extinsă

-
//
26.08.2020

Starea de urgență în sănătate publică va fi extinsă până pe 15 septembrie. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Guvernului. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Premierul a făcut apel către cetățeni să respecte regulile în continuare, întrucât locurile în spitale sunt limitate, iar în următoarele zile s-ar putea să se înregistreze noi recorduri de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Fac apel în această perioadă estivală să respectăm regulile. Numărul noilor cazuri a crescut seminificativ. Așteptăm antirecorduri, de aceea vă rog să fim precauți, capacitatea sistemului medical din Moldova este la limită, a fost nevoie să revedem protocolul. Numărul de locuri în spitale este limitat, noi îl depășim, vă rog respectați regulile”, a declarat premierul.

De la 1 septembrie cetăţenii care traversează frontiera pe sensul de intrare şi vin din ţări aflate în zona verde - cu risc scăzut de infectare, nu vor fi nevoiţi să stea în autoizolare.

Tot de la 1 septembrie se vor redeschide instituţiile şcolare şi preşcolare în baza unor instrucţiuni clare şi cu respectarea strictă a normelor sanitar-epidemiologice. Decizia de reîncepere a acţivităţii şcolilor aparţine fondatorilor. În cazul în care acestea nu vor întruni condiţiile necesare, nu vor primi autorizaţie de funcţionare.

Membrii CNESP au reiterat importanţa respectării celor 3 reguli de aur pentru stoparea răspândirii virusului: igienizarea frecventă a mâinilor, respectarea distanţei fizice/sociale de 1 metru şi purtarea corectă a măştilor în spaţii închise şi locuri aglomerate.