De la începutul anului curent, polițiștii au documentat 44 de accidente cu implicarea trotinetelor. Este o cifră de două ori mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut. În 70% din cazuri, de vină sunt cei care conduc vehiculul pe două roți.
Pietonii pe care i-am intervievat ne-au spus că deseori s-au confruntat cu situații de risc. Asta pentru că cei care conduc trotinetele merg haotic. Oamenii legii îi îndeamnă pe aceștia, dar și pe alți participanți la trafic, să manifeste atenție sporită și să respecte regulile de circulație rutieră, transmite Jurnaltv.md.
Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, numărul accidentelor cu implicarea trotinetelor a crescut simțitor în ultima perioadă. De la începutul anului curent, oamenii legii au documentat 44 de accidente la nivel național, iar din luna iunie curent până în prezent, au fost amendați aproape 300 de utilizatori de trotinete.
CAROLINA RUSU, ofițer, direcția Prevenire, INSP: "Pe parcursul a șapte luni, s-au înregistrat 44 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete, dintre care 36 au fost traumatizați. În peste 70% din cazurile înregistrate, se constată că e din vina acestor conducători de trotinete, pentru că în mare parte circulă adolescenții, tinerii, care nu cunosc încă prevederile Regulamentului Circulației Rutiere. Au fost documentate 289 de cazuri, pentru conducătorii care fie că au traversat strada neregulamentar sau merg cu viteză mai mare."
În stradă, am surprins mai mulți utilizatori de trotinete electrice neechipați, dar și din cei care încalcă regulile de circulație, traversând trecerea de pietoni fără să coboare de pe trotinetă. Pe alții i-am surprins echipați corespunzător, purtând cască și veste reflectorizante. Mihai ne-a spus că circulă pe trotinetă de aproape doi ani și nu a fost implicat niciodată în accidente.
Utilizatorii de trotinete spun că încă mai întâlnesc dificultăți la deplasare. Potrivit lor, pietonii nu sunt obișnuiți cu astfel de mijloace de transport.
De partea cealaltă, șoferii și pietonii spun că prezența trotinetelor în trafic prezintă pericol. Totuși, responsabilitatea trebuie să vină din ambele părți, adaugă ei.
Inspectorii atrag atenția că toți participanții la trafic trebuie să fie precauți. În mod special, poliția îndeamnă părinții să discute cu odraslele lor despre regulile de siguranță. Asta pentru că mulți dintre cei care conduc o trotinetă sunt minori și nu dispun de cunoștințe elementare privind circulația rutieră.
CAROLINA RUSU, ofițer, direcția Prevenire, INSP: "Venim cu un mesaj către părinți ca să instruiască copiii sau să fie împreună cu copii când merg în parc, unde este aglomerație, să se respecte aceste reguli de circulație, pentru că tinerii nu cunosc, nu au permis de conducere, nu au absolvit o școală."
Utilizatorii de trotinete trebuie să circule de unul singur pe vehicul, fără a lua alți „pasageri”. De asemenea, e preferabil să o facă pe pista de bicicliști sau pe pista destinată transportului public, ori pe sectoare de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. De asemenea, cei de pe trotinete trebuie să se echipeze corespunzător cu o cască de protecție și cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante, să evite mersul pe trotuar, unde aglomerația de pietoni este mare și să nu consume alcool înainte de a urca pe trotinetă. Utilizarea telefonului și a căștilor în trafic trebuie evitată.