Fiecare micuț are nevoie de părinți, iar casa de copii nu e acasă! Cu acest mesaj autoritățile încearcă să convingă părinții sau viitorii părinți să nu-și abandoneze copiii. Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, împreună cu CCF Moldova și UNICEF au lansat trei spoturi sociale în benzi animate menite să prevină abandonul copiilor de vârstă fragedă. În premieră, spoturile vin cu soluții practice în sprijinul mamelor solitare și a părinților aflați în dificultate pentru a împiedica abandonul copiilor mici (nu doar în instituții).
Primul spot se adresează părinților care își cresc copiii în sărăcie. Aceștia sunt îndemnați să nu-i abandoneze, ci să ceară ajutor de la medic și asistent social ca să beneficieze de servicii speciale. Doar în familie copilul poate fi iubit, protejat și ajutat conform necesităților individuale.
Următorul filmuleț vine să dea un sfat adolescentelor care urmează să devină mame. Tinerele sunt sfătuite să ceară un loc de cazare la centrul maternal până rezolva problemele cu părinții. Internatele și casele de copii nu vor putea niciodată înlocui familia.
Și al treilea video se adresează părinților care cresc copii cu nevoi speciale. Casa de copii nu este o soluție nici în acest caz, iar parinții pot solicita ajutorul specialiștilor ca să-ți țină copilul aproape.Conform unor studii internaționale, instituțiile influențează nociv creșterea și dezvoltarea copiilor, în special în primii ani de viață (0-3 ani). Fiecare trei luni petrecute într-o instituție provoacă o întârziere de o lună în dezvoltarea copilului.
Prin urmare, spoturile îndrumă părinții să nu cadă pradă disperării, să gândească pozitiv și să apeleze pentru ajutor la serviciile care le sunt puse la dispoziție la nivel național sau la ei în comunitate. Este vorba, în primul rând, de primarul și asistentul social din comunitate, dar și de serviciile specializate, cum ar fi Centrele Maternale, Serviciul „Respiro”, asistentul personal, precum și prestațiile sociale în sprijinul familiilor dezavantajate.
In ultimii ani, numărul copiilor abandonați a scăzut de la 11 mii acum 10 ani, la 2000. Totuși este cel mai greu să fie găsite familii pentru copiii de vârstă mică (0-3 ani) și cei cu dizabilități.
Sursa: Mamaplus.MD