mamaplus

Trei medici din Moldova, recunoscuți vinovați de malpraxis soldat cu decesul unei fetițe de 6 ani, au fost eliberați din sala de judecată

-
//
30.05.2023

Doi medici din Șoldănești și un medic din Chișinău au fost recunoscuți vinovați de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale care au dus la decesul unei fetițe de doar șase ani. Totuși, cei trei au fost eliberați din sala de judecată pe motivul expirării termenului de prescripție. Sentința a fost pronunțată săptămâna trecută de magistrații Judecătoriei Orhei, scrie deschide.md.

mamaplus

Potrivit materialelor cauzei, totul s-a produs în decembrie 2016, când o femeie din satul Parcani (raionul Șoldănești) a apelat la medicul de familie cu copilul de șase ani care se simțea rău. În timpul controlului, medicul de familie a presupus că fetița ar avea „diabet zaharat”, însă, în loc să determine valorile glicemice în sânge și să solicite spitalizarea copilului, l-a trimis acasă.

Peste două zile, starea de sănătate a copilului s-a agravat, părinții solicitând intervenția Ambulanței. Fetița a fost transportată de urgență la Spitalul raional Șoldănești, unde medicul de gardă, încălcând regulile și metodele de acordare a asistenței medicale, nu a cules pe deplin anamneza bolii și a subestimat starea pacientului. Medicul s-a axat pe amigdalita acută, fără a indica efectuarea analizelor de laborator, astfel fiind tergiversată stabilirea diagnozei de diabet zaharat şi transferarea în secţia de reanimare cu iniţierea tratamentului intensiv. În acest sens, fiind internată la spital, fetița nu a beneficiat de asistenţă medicală corespunzătoare, fapt care a dus la agravarea stării de sănătate.

A doua zi, medicii din cadrul Spitalului raional Șoldănești au solicitat ajutorul serviciului republican „AVIASAN” pentru transportarea copilului spre Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. În timpul deplasării, medicul din cadrul Serviciului nu a întreprins măsuri necesare pentru stabilirea stării pacientului, ceea ce a agravat și mai tare starea de sănătate a copilului. Peste două zile după ce a fost transportată la Chișinău, fetița a decedat.

Fiind audiați, cei trei medici nu și-au recunoscut vina.

Mama victimei a declarat în fața instanței că medicul de familie din Parcani nu i-a recomandat și nu i-a prescris fetiței careva medicamente, și nici nu a luat careva analize, spunând doar că dacă se va simți mai rău copilul, să cheme Ambulanța. Ce ține de medicul de gardă din cadrul Spitalului raional, acesta nu a luat nicio analiză de la fetiță, doar s-a uitat în gât la ea și i-a pus o injecție și o perfuzie, alte investigații nu i-au fost făcute. Analizele au fost colectate doar după ce copilul a fost internat în secția Terapie Intensivă.

Cât privește medicul serviciului „AVIASAN”, acesta a dispus doar să fie deschis geamul, dar și i-a pus fetiței masca.

În cadrul ședinței de judecată, magistrații au constatat că termenul de prescripție pentru „încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale” este de 5 ani. În aceste circumstanțe, instanța a decis să nu-i stabilească o pedeapsă celor trei, deși vinovăția acestora a fost demonstrată.

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.