mamaplus

Moldovenii care vor să plece în România vor fi obligați din nou să se autoizoleze

-
//
07.10.2020

Din cauza pandemiei de COVID-19, majoritatea statelor din Uniunea Europeană, dar nu numai, continuă să impună restricții pentru cetățenii străini sau au modificat regulile de intrare. Noi măsuri au fost anunțate şi de Ambasada României la Chișinău. Aşadar, cei care pleacă peste Prut vor trebui în continuare să stea pentru o perioadă de 14 zile în carantină, dar pot ieşi din izolare după a 10-a zi, dacă efectuează un test în a 8-a zi, iar rezultatul este negativ.

Excepţie vor avea persoanele care vor sta pe teritoriul ţării vecine o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă la intrare un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Potrivit informaţiilor actualizate de Ministerul de Externe privind accesul cetăţenilor noştri peste hotare, moldovenii care vor să călătorească în Ucraina, unde starea de urgenţă se menţine până în 31 octombrie, vor sta în carantină. Sunt închise pentru moldoveni și hotarele Federaţiei Ruse.

Rămâne în continuare interzisă intrarea în Italia pentru cei care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat Republica Moldova. Excepţie fac cetățenii statelor Uniunii Europene, membrii familiilor acestora şi diplomaţii.

Restricții similare pentru cetățenii noştri sunt impuse şi în Lituania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Spania, Elveţia şi Islanda. Excepție fac cei care dețin un permis de ședere.

În Grecia, până în 12 octombrie, nu pot intra decât cetățenii europeni. Toți trebuie să completeze, cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în țară, un formular al stării de sănătate. Este interzisă intrarea moldovenilor și pe teritoriul Poloniei.

Singurele țări în care moldovenii nu au restricţii de intrare sunt Belarus, Albania, Macedonia și Muntenegru. Totuși, cei care merg încolo vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus. De asemenea, putem intra în continuare în Turcia. Cei ce vor manifesta simptome vor fi supuși testului la COVID-19, iar dacă vor fi testați pozitiv, vor fi tratați pe teritoriul Turciei.

Nici Marea Britanie nu a impus restricții de călătorie pentru moldoveni. Singura condiție care trebuie respectată este obligativitatea izolării la domiciliu timp de 14 zile.