mamaplus

Lista actualizată a țărilor în care mai sunt valabile restricțiile de călătorii pentru cetățenii moldoveni

-
//
06.10.2020

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat pe 5 octombrie lista actualizată a alertelor de călătorie pentru mai multe state (conform situației la zi).

În România se mențin în continuare măsurile stabilite prin actele normative adoptate de către autorități române, în contextul epidemiei de COVID-19, în ceea ce privește intrarea pe teritoriul României și a instituirii carantinei. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

Cetățenii moldoveni care călătoresc spre Bulgaria cu tranzit spre România vor prezenta autorităților de frontieră ale României documentele confirmative privind scopul șederii în Bulgaria (rezervarea la hotel), asigurarea medicală, rezultatele testului sus-menționat și documentele respective de călătorie.

Reamintim, rămâne suspendată temporar, total sau parțial, activitatea prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat romano-bulgare:

  • Negru Vodă, județul Constanța;
  • Lipnița, județul Constanța;
  • Dobromir, județul Constanța;
  • Zimnicea, județul Teleorman;
  • Turnu Măgurele, județul Teleorman;
  • Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).

Ambasada recomandă ca tranzitul, care nu va depăși 36 de ore, sa fie efectuat pe culoarul de tranzit aprobat de autoritățile române pentru transportul rutier: Leușeni, Albița, Tecuci, Focșani, Buzău, București, Giurgiu, Ruse. 

În Ucraina starea de urgență  a fost prelungită până pe 31 octombrie 2020 inclusiv. Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie amplasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

În același timp, cetățenii Republicii Moldova, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene.

Râmâne în continuare interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimile 14 zile au vizitat sau tranzitat următoarele țări: Armenia, Bangladeş, Boznia Herţegovina, Brazilia, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru, Republica Moldova, Republica Dominicană, Kosovo, Muntenegru, Serbia şi Columbia.

Lista completă a alertelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova o puteți găsi AICI.