mamaplus

Alertă de călătorie: Ucraina a inclus Moldova în zona roșie

-
//
05.02.2021

Republica Moldova a fost introdusă de către Ucraina pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut. Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina trebuie să prezinte la punctul de trecere a frontierei rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR).

Testul urmează să fie efectuat nu mai târziu de 48 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. În lipsa testării menționate, aceste persoane vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, în locuri determinate.

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina menționează că, alternativ carantinei, există opțiunea autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei „Activ de acasă/Дій вдома” (pentru a utiliza aplicația respectivă se va folosi cartela SIM cu număr de UA +380....).

În același timp, cetățenii străini care se află în autoizolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei au posibilitatea de a efectua testarea COVID-19 (prin metoda PCR) în laboratoarele medicale ucrainene, în decurs de 48 ore de la traversarea frontierei.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul/avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina.

În cazul apariției unor situații problematice, persoanele pot apela Serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova la numărul de telefon +380-44-521-22-79 sau email kiev@mfa.gov.md

În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei: + 38 068 384 2016 (activă 24/7, inclusiv WhatsApp și Viber).

Și România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Republica Moldova nu figurează în lista actualizată, care intră în vigoare de astăzi, 5 februarie.