mamaplus

Tot mai mulți copii suferă de depresie și anxietate. Ce îi fac extrem de vulnerabili și de ce ascund problemele lor

-
//
07.06.2024

Depresia și anxietate la copii sunt întâlnite mai ales atunci când sunt supărați deoarece sunt departe de părinții lor, chiar dacă sunt în siguranță și îngrijiți. Deși fricile și grijile sunt tipice la copii, formele persistente sau extreme de tristețe se pot datora anxietății sau depresiei.

mamaplus

Anxietatea și depresia fac ravagii în rândul copiilor. Cei mai muți dintre ei suferă în tăcere, fără a primi sprijin. Deşi sunt la vârsta la care ar trebui să fie fericiţi şi lipsiţi de griji, mulţi copii suferă de tulburări emoţionale şi trăiesc un coşmar din cauza problemelor din familie, a lipsei de atenţie din partea părinţilor şi a bullying-ului.

Anxietatea se poate prezenta sub formă de frică sau îngrijorare, și îi poate face pe copii iritabili și furioși. Simptomele de anxietate pot include, de asemenea, probleme cu somnul, precum și simptome fizice precum oboseală, dureri de cap sau dureri de stomac. Unii copii anxioși își păstrează grijile pentru ei.

Depresia poate determina un copil să se gândească la sinucidere. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, sinuciderea se numără printre principalele cauze de deces, spun medicii.

Copiii au obiceiul de-a ascunde problemele lor

„Tristeţea pe care el o trăiește, daca este coroborată cu o situație familiară tensionată, cu părinţi care nu au dispoziția să vorbească cu copilul, să fie prezenți în viața copilului, atunci el va dezvolta o tulburare de comportament sau o stare emoțională care va duce la anxietate și depresie”, spune Keren Rosner, psiholog.

Unii copii nu vorbesc despre gândurile lor. Depresia poate provoca un copil să creeze necazuri sau să acționeze nemotivat. Sănătatea este foarte important pentru toți copiii, mia ales pentru cu depresie sau anxietate.

Depresia și anxietatea apar la copiii cu traume

Nu se știe exact de ce unii copii dezvoltă anxietate sau depresie la o vârstă atât de fragedă. Mulți factori pot juca un rol. Dar se știe și că unii copii sunt mai predispuși să dezvolte anxietate sau depresie atunci când experimentează traume sau stres, atunci când sunt maltratați, când sunt hărțuiți sau respinși de alți copii sau când proprii părinți au anxietate sau depresie.

Psihologii spun că de vină sunt, în special, problemele din familie, precum divorţul părinţilor sau lipsurile financiare, abuzurile verbale, fizice, psihice sau chiar sexuale, informează evz.ro.