mamaplus

Tot mai mulți copii din Moldova fug de acasă și ajung în lista celor dispăruți

-
//
25.05.2022

În acest an au fost înregistrate 394 de cazuri de dispariție a copiilor, iar în prezent sunt dați în căutare 13 copii. Poliția îndeamnă cetățenii să sune imediat la 112, dacă văd vreun copil nesupravegheat în stradă. Potrivit șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Bejan, în majoritatea cazurilor, de vină sunt părinții.

„Pe parcursul anului precedent am avut 823 de cazuri de abandon la domiciliu. Cu părere de rău, o altă problemă este și abandonul repetat, în 2021 fiind înregistrare 348 de astfel de cazuri”, susține Alexandru Bejan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Potrivit poliției, copiii fug de acasă din cauza neînțelegerilor în familie, a lipsei de comunicare și a comportamentului părinților, generat de consumul excesiv de alcool.

„Lucru foarte important să se implice toți în stabilirea copiilor plecați de acasă, din centrele de plasament, din cauza că copiii sunt viitorul nostru, copii sunt cei care necesită dragostea familiei. Și dacă nu o să ne implicăm toți, poliția, comunitatea și alte instituții de stat, atunci copii nu se vor simți căutați”, Irina Șumilova, ofițer principal IP Drochia.

Copiii fugari beneficiază temporar de servicii de plasament până la identificarea tuturor circumstanțelor.

„Dacă astăzi, acum și aici, Inspectoratul General de Poliție identifică un copil nesupravegheat, îl poate plasa în serviciile de plasament ale ”Concordiei”, pentru plasament în regim de urgență pentru 72 de ore sau prelungit până la 45 de zile, până se identifică cine sunt părinții lui, de unde vine, ce i s-a întâmplat și așa mai departe”, Victoria Matas, director executiv A. O. „Concordia. Proiecte sociale”.

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, poliția cere implicarea tuturor.

„Contează fiecare minut, atunci când este vorba de copil. Cu cât mai curând suntem informați despre necesitatea intervenției, cu atât șansa identificării copilului în timp mai restrâns este mai mare”, Neli Lelenco, șefa direcției Ordine Publică, INSP.

Polițiștii, care au intervenit rapid și i-au identificat pe copiii dispăruți, au fost premiați.