mamaplus

Tot mai multe gravide și copii din Moldova se infectează cu COVID-19

-
//
14.01.2022

În ultima săptămână avem o creștere cu 77% a cazurilor de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova. Astfel, în unele raioane ale țării a fost instituit Codul Portocaliu de alertă epidemiologică: Chișinău, Soroca, Taraclia și Ialoveni. Potrivit coordonatoarei Programului național de imunizăre, Ninel Revenco, o situație îngrijorătoare se atestă în rândul copiilor. Până la ora actuală s-au înregistrat 26.746 cazuri în rândul copiilor. Peste 54% dintre infectați au peste 11 ani.

Situația este alarmantă și în rândul femeilor însărcinate.

”Îngrijorător este faptul că avem 1549 de gravide infectate cu COVID-19, iar în anul 2021 au decedat 14 femei gravide, majoritatea din ele fiind nevaccinate. Majoritatea cazurilor sunt de import și rămâne un subiect destul de alarmant rata de vaccinare.”, a menționat coordonatoarea Programului național de imunizăre, Ninel Revenco în cadrul unei conferințe de presă.

Specialista a reamintit că copiii de orice vârstă pot să se infecteze cu COVID-19, iar în contextul răspândirii variantei Omicron la nivel global, numărul copiilor infectați a crescut considerabil.

”Copiii pot face complicații care le afectează sănătatea imediat dar și la distanță. Una din cele mai severe complicații este Sindromul inflamator antisistemic la copii, care a fost raportat încă la începutul pandemiei. Este o afecțiune gravă, sistemică, cu evoluție imprevizibilă, cu febră, erupții cutanate, afectarea ochilor și probleme cardiovasculare. Febra poate să fie de o durată de 24 de ore și mai mult, poate apărea voma, diareea, ochii roșii, umflarea buzei și a limbii, dureri de burtă, erupții cutanate, accelerarea ritmului cardiac și, ceea ce nu este specific pentru copii, ei au oboseală de durată, dureri de cap, amețeli și inflamarea ganglionilor limfatici periferici.”, a mai subliniat Ninel Revenco.