mamaplus

Toate spitalele din capitală redeschid secțiile COVID-19. Câți copii și gravide sunt internați

-
//
27.07.2022

Toate cele șapte spitale din Chișinău care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus își reactivează secțiile specializate, în condițiile în care numărul cazurilor de îmbolnăviri este în continuă creștere în municipiu. Este vorba de Spitalul pentru Copii „Valentin Ignatenco”, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătații și Institutul de Medicină Urgentă.

La Spitalul pentru Copii „Valentin Ignatenco” numărul bolnavilor de COVID-19 s-a dublat în ultimele săptămâni.

„Începând cu data de 15 iulie au fost reactivate 36 de paturi pentru asemenea pacienți, dar, ținând cont de fluxul sporit, a fost luată decizia de a spori acest număr până la 60. Astăzi în instituție sunt deja internați 59 de pacienți”, a declarat pentru Europa Liberă directorul instituției, Alexandru Holostenco.

Potrivit responsabilului, 60 la sută din copiii internați sunt originari din municipiul Chișinău, iar ceilalți vin din teritoriu. „Starea copiilor internați cu COVID-19 este de gravitate medie. Au febră și alte semne caracteristice acestei patologii”, a precizat Holostenco.

La Institutul Mamei Și Copilului au fost activate trei secții specializate în tratarea pacienților cu COVID. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Maxim Cazacu, a spus că numărul pacienților crește de la o zi la alta.

„Acum sunt internați 49 de copii și cinci gravide. În mare parte, prezintă forme ușoare ale bolii. Un singur pacient este în stare mai gravă”, a adăugat Cazacu.

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 120 de pacienți, dintre care 88 de copii, dintre care 50 au vârsta de până la un an.

„Doar ieri au fost internați peste 20 de copii. Din numărul total de copii, 29 suferă de o formă mai gravă a bolii. Trei sunt în secția de reanimare. Au stare febrilă, vomă, diaree. Pentru vârsta lor, situația este gravă, dar stabilă”, afirmă Diana Vlad, medic infecționist la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase.

Adulții infectați cu noul coronavirus sunt internați la Spitalul Ministerului Sănătații, la Spitalul clinic Municipal de Ftiziopneomologie și la Institutul de Medicină Urgentă, unde sunt tratați pacienții în stare gravă și care suferă de comorbidități.

De la începutul lunii iulie, la Urgență au fost înregistrate 10 decese, în comparație cu 20 câte au fost pe tot parcursul lunii mai. Toate paturile din cele trei secții de terapie intensivă COVID sunt ocupate.

„Începând cu 20 iunie, numărul persoanelor infectate a început să crească. Am reactivat în decurs de două săptămâni două secții COVID. Avem internați 64 de pacienți, dintre care 18 sunt la ventilare mecanică și non-invazivă. Virusul se răspândește rapid, în special, la persoanele cu comorbidități”, susține Diana Manea, vice-director medical la Institutul de Medicină Urgentă.

Potrivit șefului Direcției asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, săptămâna trecută în Chișinău au fost înregistrate 1.594 de cazuri de COVID-19, cu 698 mai multe decât săptămâna precedentă, inclusiv un deces.

Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că, în municipiul Chișinău, incidența COVID-19 a ajuns la 350 de cazuri de îmbolnăviri la fiecare 100.000 de locuitori, ceea ce depășește semnificativ limita de la care se instituie codul roșu de alertă epidemiologică.