mamaplus

Toate paturile la Spitalul municipal de Boli Contagioase de Copii sunt ocupate

-
//
20.01.2022

Toate paturile la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii din capitală sunt ocupate. În situația creșterii numărului cazurilor de infectare cu COVID-19 în rândul copiilor, autoritățile au decis să activeze secții COVID și la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco”.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat, la ședința operativă de la Primărie, că în ultimele două săptămâni se observă o creștere esențială a cazurilor de COVID-19 la copii. Situația este agravată de faptul că în unele situații se suprapune și infecția gripală, iar cazurile pentru tratament devin mai complicate. 

„Înțelegem că și colegii de la Ministerul Sănătății vor dispune activarea spațiilor COVID și în alte instituții republicane. Având în vedere amploarea și tendința alarmantă a cazurilor de COVID la copii, considerăm importantă activarea spațiilor sau spitalelor pediatrice pentru COVID și în zona de nord și în zona de sud. Nu este în competența noastră, dar venim cu un sfat colegial, pentru că presiunea cea mai mare vine în Chișinău. Și nu este normal ca copiii cu COVID să vină de la Briceni sau Vulcănești la Chișinău. Trebuie să avem spitale de referință și la sud, și la nord”, a menționat Boris Gîlca.

Varianta Omicron se răspândește mai rapid decât orice altă variantă în rândul copiilor, ca și în cazul adulților. Totuși, la copii mai frecvente sunt formele ușoare și medii de boală.

Până în prezent, în țară au fost confirmate în total 389 de mii de cazuri de infectare și 10 444 de decese asociate COVID-19.

Totodată, Boris Gîlca a mai adăugat astăzi că, lucrătorii municipalității Chișinău vor fi obligați să poarte mască dacă sunt mai mult de doi în birou. „Obligativitatea purtării măștii este necesară, deoarece varianta Omicron a coronavirusului este dominantă în Chișinău”, a mai precizat acesta.

În același timp, oficialul a menționat că gradul mare de transmisibilitate a variantei Omicron a făcut ca în municipiu să fie introdus Codul portocaliu de alertă epidemiologică.

„Deciziile Comisiei municipale de sănătate publică au scopul de a preveni răspândirea pandemiei, portul obligatoriu de măști în toate spațiile închise, inclusiv birouri, stații de așteptare, magazine, transport public vine să reducă gradul de transmisibilitate al virusului ”, a declarat Boris Gîlca.

De asemenea, sursa citată a solicitat conducătorilor întreprinderilor municipale să urmărească rata de vaccinare în instituțiile pe care le conduc și să convingă angajații să se imunizeze. “Vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenire a pandemiei de coronavirus”, a conchis Gîlcă.