mamaplus

Țigările electronice de unică folosință, pericol uriaș pentru sănătatea adolescenților din Moldova

-
//
01.02.2022

În Moldova, țigările electronice de unică folosință devin din ce în ce mai populare. Apariția lor pe piață a avut loc în urma importurilor clandestine și a vânzărilor neautorizate. Potrivit retailerilor, pe piață există aproximativ 40 de tipuri de țigări electronice de unică folosință. Acestea sunt ușor de cumpărat online, pe Instagram, Telegram și alte rețele sociale, unde vârsta clientului nu este verificată. Din cauza prețului scăzut și a numărul mare de arome, țigările electronice de unică folosință au atras o armată de entuziaști ai vape-ingului, printre care în mare parte sunt elevi și adolescenți.

În prezent, fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri, cauzând probleme grave de sănătate. Prin urmare, autoritățile de sănătatedin țări precum Marea Britanie, SUA, Japonia, Grecia au adoptat conceptul de reducere a riscurilor, propunându-le fumătorilor adulți alternative fără fum probate științific, cum ar fi țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului.

Dispozitivele fără fum pot reduce riscurile cauzate de fumat, dar cu o condiție: să fie autorizate. De exemplu, în Regatul Unit, există un registru național al țigărilor electronice. Astfel, fumătorii pot verifica cine sunt producătorii autorizați să vândă dispozitive fără fum. În SUA, producătorii depun o solicitare pentru ca să fie autorizați să comercializeze un anumit dispozitiv. În acest fel, autoritățile asigură calitatea și siguranța produselor.

Spre deosebire de dispozitivele cu nicotină care sunt certificate, țigările electronice de unică folosință, cum ar fi JOMOTECH, HQD și altele, sunt dispozitive analogice ieftine. Acestea nu sunt testate prin niciun studiu. Din acest motiv, ele nu sunt autorizatenici în Moldova, nici în majoritatea țărilor europene și statelor membre ale CSI.

Medicii trag un semnal de alarmă, deoarece fumatul excesiv (care este de fapt vaping, deoarece persoana inhalează vapori din dispozitive de unică folosință, care conțin un lichid cu o componență dubioasă) poate duce la intoxicații puternice, însoțite de greață, vomă și migrene.