mamaplus

Termoelectrica cere majorarea prețului la căldură și electricitate

-
//
15.11.2021

”Termoelectrica” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cererea de majorare a tarifelor la căldură și energie electrică, drept urmare a scumpirii gazelor naturale. Astfel, compania cere ca prețul la energia termică să fie de 1 772 de lei/Gcal, fără TVA, cu 650 de lei mai mult, decât în prezent. 

Iar tariful pentru energia electrică – să crească cu 1 leu și 21 bani, până la 2 lei și 37 de bani pentru un kw/h. Dacă vor fi aprobate, noile prețuri ar urma să fie aplicate din data de întâi a lunii noiembrie.

Compania motivează necesitatea ajustării tarifelor în regim de urgență pentru a se evita acumularea datoriilor și intrarea în incapacitate de plată, din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare. Într-un comunicat de presă, se spune că Termoelectrica procură cca 32,7 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de Moldovagaz. Pentru luna noiembrie, Moldova achită 450 de dolari per mia de metri cubi pentru gazul livrat de Gazprom.

Ulterior, prețul ar urma să scadă în funcție de cotația la burse.