În zilele caniculare, cererea de îngheţată creşte, spre bucuria producătorilor. Acum ei au mult de lucru pentru a aduce desertul delicios şi răcoros pe rafturile magazinelor ori în chioşcuri.
Munca lor este, însă, uşurată de tehnologiile moderne. Iar pentru a satisface toate pretenţiile, aproape lunar sunt lansate gusturi şi arome noi, transmite Tvr Moldova.
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Procesul de preparare a îngheţatei este unul complex. La baza desertului răcoros sunt laptele şi untul. Apoi, este completat cu diverse gusturi, cum ar fi cel de fructe sau de ciocolată.”
„În acest recipient punem ingredientele necesare pentru compoziţia de bază a îngheţatei. Pasteorizăm produsele la o temperatură de 80 de grade, apoi are loc omogenizarea şi răcirea bazei. La final, adăugăm ingredientele necesare pentru gustul fiecarui tip de îngheţată. Această compoziţie ajunge în lada frigorifică, de unde luăm îngheţata gata preparată.”
MARINA ENI reprezentant companie: „Solicitările se dublează în perioada caniculară, dar termenul mare de valabilitate a îngheţatei ne permite să o depozităm. Avem în jur de 60 de gusturi. De top, lansate recent, au fost popcorn, bubblegum, îngheţată cu halva, iar pentru mămici am făcut un gust mai deosebit – cafea cu ciocolată. Utilizăm doar ingrediente naturale, suntem responsabili faţă de consumatori, faţă de copii, vrem să creştem o generaţie sănătoasă.”
Îngheţata este desertul perfect pentru zilele caniculare. Mai ales pentru cei mici.
„Mie îmi place îngheţata care are marshmallow, ciocolată şi vanilie. E răcoros şi e foarte dulce.”
„Îngheţata mea preferată este cu gust de tiramisu. Eu mănâncă câte vreo două îngheţate pe zi, ca să mă răcoresc bine şi ca să nu mor de căldură, că e foarte cald.”
„Dimineaţă şi seara chiar… mâncăm îngheţată. – Cu ce gusturi de obicei alegeţi? – Păi alegem diferite, eu de exemplu prefer cu zmeură, nepoţelul - cu ciocolată, ea a mâncat cu mentă.”
„Nutriţioniştii ne îndeamnă să citim cu atenţie etichetele acestor produse. Conform reţetei clasice, o îngheţată sănătoasă nu ar trebui să conţină mai mult de şase ingrediente.”
MARIA RACU, nutriţionist: „Acestea ar fi laptele integral sau frişca, untul de vaci, zahărul, laptele praf, diverse umpluturi şi stabilizatorul. Pentru că, din păcate, fără stabilizator astăzi nu se alege nicio îngheţată. Cel mai frecvent grăsimile vegetale ssunt în glazură, de aceea recomandarea ar fi să alegem îngheţată fără glazură. Într-o îngheţată de calitate nu ar trebui să se regăsească nici apa. Şi în lista de ingrediente să nu fie produsele ieftine precum praful de soia, amidonul.”
Specialiştii mai spun că o îngheţată sănătoasă trebuie să conţină doar grăsimi de origine animală. Iar moderaţia trebuie să fie cuvântul de ordine, fie adulţi, fie copii, oricât de mult ne place acest desert delicios şi răcoros.