Un grup de părinți a tansat o petiție online prin care solicită autorităților să ia măsuri pentru a depăși criza din grădinițele din municipiul Chișinău, dar și din întreaga țară. Ei cer salarii mai mari angajaților, un control mai stric la cheltuirea bugetului în instituții și condiții mai bune pentru copii. Până în prezent petiția a fost semnată de aproximativ 200 de persoane.
În textul petiției părinții amintesc de criza din sistemul educațional preșcolar manifestat prin lipsa de cadre didactice și auxiliare, lipsă de bucătari și ajutori de bucătari, salarii sub limita minimului de existență pe țară, condiții nesatisfăcătoare pentru aflarea copiilor în aceste instituții, alimentație necorespunzătoare, corupție la extreme etc.
„Cu părere de rău, în multe grădinițe crește nivelul de violență asupra copiilor. Dintre principalele motive sunt: persoanele care lucrează, deși sunt nemulțumite de salariu, dar nu au unde lucra în altă parte; părinții nu își pot permite achitarea taxelor ilegale impuse de instituție și educatorul devine agresiv atât cu părinții, cât și cu copilul pentru a face presiune; stresul provocat de munca continuă în timpul săptămânii fără schimb sau ajutor”, spun autorii
Ei amintesc că conform ultimelor date statistice, în municipiul Chișinău sunt 158 instituții de educație timpurie, dintre care la moment funcționează doar 112. La 28 august în total 586 de angajați erau lipsă în instituțiile preșcolare din Chișinău: 400 de ajutori de educatori și dădace, 104 bucătari, 46 de spălători de veselă și 37 de asistente medicale.
Totodată, în calitate de argument arată și cum sunt salarizați angajații din grădinițe:
- Educator 2822 – 3112 lei (începând cu 01.09.2017) (10 ore de lucru/zi)
- Ajutor de educator 1060 – 1500 lei (10 ore de lucru/zi)
- Bucătar 1200 lei (7 ore de lucru/zi)
- Ajutor de bucătar 1100 lei (7 ore de lucru/zi)
Luând în considerare cele expuse mai sus, părinții au venit cu o serie de propuneri pentru a ajuta instituțiile preșcolare să depășească situația în care se află:
1. URGENT majorarea salariilor angajaților din grădinițe. Salariul minim al acestor categorii de angajați să nu fie mai mic de salariul minim din sectorul real, pentru a asigura principiul „remunerare egală pentru o muncă egală” și dreptul la o remunerare echitabilă, prevăzute în numeroasele acte internaționale la care Republica Moldova este parte.
2. Să fie compensate cheltuielile de călătorie pentru lucrătorii din instituțiile de educație timpurie din capitală, care vin la serviciu din suburbii.
3. Să fie verificate lunar rapoartele financiare ale cheltuielilor efectuate din bugetul asociațiilor părintești. Atunci cînd teritoriul grădiniței arată ca după bombardamente, procurarea televizoarelor, calculatoarelor, aparatelor de uscat mâinile, covoarelor scumpe și a altor obiecte lipsite de sens în aceste instituții sunt niște investiții neargumentate.
4. Verificarea exigentă și sistematică a eficienții utilizării surselor bugetare în instituțiile de educație, în special în mun. Chișinău, și asigurarea utilizării banilor alocați la nivel de 100 %. Verificarea procedurilor de achiziții publice și asigurarea transparenței totale la acest capitol, fapt care va încuraja agenții economici să participe și va duce la scăderea prețurilor la produsele achiziționate.
5. OPRIȚI închiderea grădinițelor. Natalitatea în țară scade, dar asta nu e argument să ținem peste 30 de copii într-o grupă.
Doritorii de a semnat petiția o pot face AICI.
Sursa: tv8.md