mamaplus

Tații din Moldova vor putea petrece până la 12 luni în concediul de îngrijire a copilului

-
//
01.07.2022

Perioada concediului paternal a fost extins de Parlament. Așadar, tații vor putea petrece de la 56 de zile până la 12 luni pentru a-și îngriji picii. Parlamentul a susținut inițiativa legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului.

Noua normă prevede și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți, iar indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă are grijă de micuț.

De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii, pentru a clarifica modul în care poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă. Totodată, se prevede și o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului.

Acum părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu.