mamaplus

Tatiana Zatîc: În Moldova ar putea fi introduse măsuri mai stricte din cauza răspândirii COVID-19

-
//
07.04.2021

Măsurile care au fost impuse acum prin starea de urgență vin ca o perioadă de tranziție pentru ceva mai restrictiv, pentru că, din păcate, sunt puțin acceptate acele măsuri foarte necesare pentru combaterea pandemiei. Precizarea a fost făcută de către Tatiana Zatîc, secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

Acesta a menționat că este foarte important de respectat măsurile simple de diminuare a infectării.

„Distanțarea, evitarea agolomerației, spălatul frecvent pe mâini, purtarea măştii pe gură şi pe nas sunt măsuri care, din păcate nu s-au respectat. Vedem că, din păcate, aceste cerințe sunt negate”, a declarat Tatiana Zatîc.

Potrivit secretarului de stat, în acest moment se lucrează asupra restricțiilor care, printre altele, ar putea ține de reducerea deplasării persoanelor la serviciu, de distanțare.

„Nerespecatrea măsurilor se răsfrâng asupra sistemului de sănătate, dar şi a populației, în general. Pe lângă acele eforturi pe care le face sistemul de sănătate pentru acordarea asistenței medicale, avem suferința pacienților, a rudelor care au în familie persoane contaminate cu această boală gravă. Este important să demonstrăm ca populație că suntem capabili să respectăm aceste măsuri. În condițiile respectării acestor măsuri, putem obține un efect pozitiv asupra indicatorilor situației epidemiologice”, a spus Tatiana Zatâc.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie, a declarat în cadrul emisiunii că este prematur de vorbit despre o scădere reală a numărului de cazuri.

„Probabil că este o consecință a zilelor de weekend, când se efectuează mai puține teste, Ar trebui ca, în următoarele zile, să continuăm să respectăm aceste măsuri, să nu ne relaxăm, pentru că ar putea fi o stare care să ne inducă în eroare, că situația se îmbunătățeşte datorită acelor măsuri. Acele restricții luate sunt foarte uşoare, care nu pot să se reflecte în indicatorii care îi înregistrăm acum”, a declarat Angela Paraschiv.