mamaplus

Tactica folosită de ruși pentru a răpi copiii din Ucraina. Mărturiile cutremurătoare ale unei mame ucrainene

-
//
20.03.2023

Povestea unei familii din Izium, care a reușit să își aducă fiul acasă, este una zdrobitoare. Olena: „Nu-mi pasă de Putin, mă gândesc la copiii mei”, spune femeia plecată din Ucraina de teama războiului. Ce s-a întâmplat cu fiul ei, Andrii, este motivul pentru care Curtea Internaţională îl acuză pe Putin de „crime de război” pentru deportarea copiilor şi adolescenţilor ucraineni pe teritoriul Rusiei, transmite Mediafax.

mamaplus

Olena este asistentă medicală, mamă a opt copii. „Înainte de a mă refugia în Elveţia, am lucrat într-un spital din Izium, în Harkov”.

Au fost zile grele. Pe 30 aprilie, mama ei şi fiul ei adolescent i s-au alăturat la serviciu, pentru a-şi reîncărca telefonul mobil. Acasă nu era curent electric. „Chiar în acele minute, ruşii ne-au bombardat. Mama a murit, fiul meu Andrii a fost grav rănit”.

Spitalul era defect, Andrii avea nevoie de tratament sau risca să moară. „Am putut să-l văd rănit, mi-au spus că îl vor opera şi că apoi pot sta cu el. Dar asta nu s-a întâmplat.

După bombardament, ruşii au intrat şi au luat nişte oameni, printre care şi pe Andrii. Timp de o lună şi jumătate, nu am ştiut nimic despre el, nu ştiam dacă este viu sau mort. Am scris oricui pentru informaţii. Nu ne-au spus nimic din Rusia”.

Plasat în program de adopţie

Andrii a ajuns într-un spital din Moscova şi i s-a spus de către medici că mama lui a murit şi că, prin urmare, a fost plasat într-un program de adopţie. „Era foarte rău, era tulburat, nu voia să rămână acolo şi era disperat”.

Şi Olena îşi pierduse speranţa, „dar într-o zi, nişte prieteni mi-au trimis o captură de ecran cu o fotografie care circula pe Viber (un sistem de mesagerie). Era o fotografie cu fiul meu într-un spital. A fost postat de unul dintre concetăţenii noştri, care a fost deportat din regiunea Harkov în Rusia”.

Fotografia a devenit virală, iar Olena s-a bazat pe o asociaţie care a organizat călătoria în Rusia, pentru a merge să-l recupereze pe Andrii. „Nu a fost uşor să ajung la Moscova, în spital m-a văzut Andrii. Nu pot să explic emoţia pe care am simţit-o în îmbrăţişarea noastră”. Asociaţia i-a ajutat să părăsească Rusia şi i-a însoţit în Elveţia, unde Andrii şi-a putut continua tratamentul.

Potrivit site-ului oficial Children of War, 16.226 de copii ucraineni au fost deportaţi şi identificaţi. „Asta înseamnă că sunt copiii pe care i-am găsit deja, dar acesta nu este numărul total. Potrivit raportului Coaliţiei pentru Drepturile Omului „Ucraina. 5 dimineaţa”, cifra ucrainenilor deportaţi variază între 2,8 şi 4,7 milioane, dar acestea sunt estimări. Putem spune că Rusia a deportat de la 260.000 la 700.000 de copii ucraineni în cel puţin 57 de regiuni ale Federaţiei Ruse”.