mamaplus

Supraviețuiesc în foame, frig și sărăcie: Drama unei mame cu patru copii

-
//
05.07.2024

În Sociteni, nu departe de Capitală, într-o casă avariată își duc traiul cinci suflete – o mamă și cei patru copii ai ei. Stau toți într-o singură cameră în care dorm, mănâncă și fac baie. Nu au niciun obiect de lux, în schimb, se bucură de lumină și nu renunță să spere la o viață decentă.

mamaplus

În vârstă de 39 de ani, Victoria s-a pomenit singură cu patru copii în brațe după ce și-a denunțat la Poliție soțul, un individ violent și dependent de droguri. Bărbatul, pe lângă faptul că era agresiv, mai lua și banii din casă, iar acum a primit restricție de a se apropia de ei. Singurul venit al familiei Bulaș este ajutorul social de 4.000 de lei. Din această sumă, Victoria achită locuința, pe care o închiriază de la sora sa și căreia îi achită, când și cum poate, câte 500 de lei, transmite Canal5.md

Victoria Bulaș, locuitoare a satului Sociteni: „Locuiesc foarte greu, numai eu știu cum duc patru copii. 100 de lei îmi rămâne până la luna viitoare. Achit gazul, lumina, cumpăr mâncare, asta este tot. Mai multe haine îmi dă de la grădiniță să îmbrac copiii la școală. La piață așa mai ies când mai am ceva de vânzare. Altceva nimic”.

În ziua în care echipa de filmare a mers la ei, Victoria stătea flămândă. Tot ce gătise ajunsese doar pentru copii. Totuși, cei mici își iau hrana de bază de la grădiniță sau de la școală.

Victoria Bulaș, locuitoare a satului Sociteni: „Vor ceva mai bun să mănânce, nu am posibilitatea așa ca să le iau. Le iau chifle, dar nu mereu le iau bun să mănânce.
– La moment ce produse aveți?
– Uitați-vă că am două kg de cartofi, un pachet de făină, altceva nu am nimic.
– Asta este toată mâncarea la cinci persoane?
– Da, nici ceai nu am, s-a terminat și ceaiul. Laptele am luat de aici de la o femeie din mahala și asta este tot. Ies la piață, mai vin acasă și mai iau ceva de mâncare la copii”.

Lipsa hranei și a hainelor nu sunt însă singurele provocări pentru această familie. Când plouă sau ninge, casa lor se transformă într-un câmp de luptă cu apa, care pătrunde prin găurile din tavan.

Victoria Bulaș, locuitoare a satului Sociteni: „Iarna, de la soba aceasta se încălzește. Un băiețel m-a ajutat și am făcut veceul. Când am primit ajutorul social am achitat și a tăiat buruienile să nu dea șerpii peste noi. Iaca uitați-vă cum cade casa peste mine”.

Deși sursele de venit sunt minime, femeia a reușit să pună și ceva deoparte ca să cumpere o casă, doar cu pereții ridicați. Dacă ar avea cu ce, ar pune un acoperiș și s-ar muta și mâine ca să scape de locuința avariată.

Victoria Bulaș, locuitoare a satului Sociteni: „Am cumpărat-o și nu am posibilitatea să o fac mai departe și așa stă trei ani.
– Ați ridicat-o de la pământ?
– Așa am cumpărat-o și așa și stă.
– De ce aveți nevoie la această casă?
– Să pun măcar acoperișul, cum ar fi, să pun și ferestre și să mă mut și așa cu patru copii, ați văzut ce situație avem”.

Chiar dacă locuința veche a celor cinci suflete stă să se dărâme, visurile lor rămân în picioare. Familia este convinsă că imposibilul poate deveni posibil, că va veni o zi când se va deschide ușa noii case care va prinde culoare și va avea tot ce trebuie pentru o viață împlinită.