Studiu: Moldova are cei mai puţini copii obezi din Europa. Care țară este în top

Studiu: Moldova are cei mai puţini copii obezi din Europa. Care țară este în top

-
//
13.10.2017

Moldova este pe ultimul loc în topul ţărilor europene cu cea mai scăzută rată a obezităţii printre copii. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016 în ţara noastră numărul băieţilor obezi era puţin peste trei la sută, în timp ce printre fete, acest indice era de 5%.

Studiu: Moldova are cei mai puţini copii obezi din Europa. Care țară este în top

Cu toate acestea, numărul copiilor care suferă de suprapoderabilitate este în creștere. Datele Centrului Naţional de Management în Sănătate arată că anul trecut au fost înregistrate 3800 de cazuri de obezitate în rândul copiilor - cu 260 mai mult decât în 2015. 

Studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății a arătat că la acest capitol, Malta este ţara cu cel mai ridicat procent din Europa. Acolo 11 la sută dintre fete sunt obeze. Iar cea mai mare rată de supraponderabilitate printre băieţi este înregistrată în Grecia, unde acest indice se ridică la 17%. 

La nivel mondial, lidere după numărul copiilor obezi sunt Polinezia şi Micronezia, urmate de ţări cu venituri mari precum SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie.

Potrivit autorilor studiului, numărul copiilor cu greutate în exces a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani. Acest fenomen este stabil în țările cu venituri mici și mijlocii. Specialiştii explică această tendinţă îngrijorătoare prin impactul politicilor de marketing din industria alimentară, ce au ca efect costuri ridicate la alimentele nutritive.

Sursa: publika.md